Боррель закликав Белград і Приштину зробити негайні кроки для запобігання розвитку кризи

Боррель закликав Белград і Приштину зробити негайні кроки для запобігання розвитку кризи

Укрінформ
Переговори між президентом Сербії Вучичем та прем’єр-міністром Косова Курті з урегулювання ситуації навколо реєстраційних автомобільних номерів, що відбулися у Брюсселі за посередництва високого представника ЄС, завершилися безрезультатно, тож зросли ризики для подальшої ескалації.

Про це за підсумками переговорів заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає Укрінформ.

«Наразі очевидно, що після багатьох годин обговорення, сторони не дійшли згоди. Я вважаю, що велика відповідальність за провал переговорів лежить на обох лідерах, як і за будь-яку ескалацію та насильство, що можуть відбутися протягом наступних днів», - зауважив політик.

За його словами, ЄС очікує від Белграда та Приштини негайних кроків для запобігання розвитку кризи та подальшої ескалації.

«По-перше, я очікую, що Косово негайно зупинить подальші стадії у перереєстрації автомобільних номерів на Півночі. Своєю чергою Сербія має призупинити видання нових автомобільних номерів з означенням міст у Косові із літерами KM. Саме такою була пропозиція, згоди щодо якої ми майже досягли. Але оскільки це було неможливим з багатьох причин, я закликаю обидві сторони виконати ці два запити», - зазначив Боррель.

Він додав, що поінформує міністрів закордонних справ країн ЄС та країн-партнерів про поведінку сторін та брак поваги до міжнародних правових зобов’язань, зокрема, з боку Косова. За його словами, це «дуже негативний політичний сигнал».

Боррель нагадав обом сторонам, що якщо входження у Європейський Союз залишається для них головною метою, вони мають діяти відповідно до цього.

«Зі свого боку я залишатиму діалог високо в порядку денному за підтримки спеціального представника ЄС (з діалогу Белград-Приштина) Мирослава Лайчака... Щодо пропозиції, яку ми винесли на переговори та яка здобула рішучу підтримку від Франції й Німеччини, я все ще вважаю, що це є ймовірним шляхом виходу з кризи з перспективою нормалізації та повного виконання зобов’язань та домовленостей», - додав високий представник ЄС.

Водночас генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав у Твіттері про готовність Альянсу виконати свої зобов’язання щодо стабілізації ситуації у Косові.

«Говорив з Жозепом Боррелем. Ми розчаровані неможливістю вирішити суперечку навколо ліцензійних автомобільних номерів. Настав час для відповідальності та прагматичних рішень. Ескалації потрібно запобігти. KFOR (Стабілізаційні сили – ред.) НАТО зберігають пильність», - написав він.

Читайте також: У Косово почали штрафувати водіїв із сербськими номерами

Як повідомляв Укрінформ, влада Косова на прохання США на 48 годин відтермінувала плани щодо штрафування водіїв, які відмовляються замінити старі автомобільні номерні знаки із літерами КМ, що були видані Сербією. Процес перереєстрації автомобілів зі знаками, прив'язаними до назв міст Сербії, на номери Республіки Косово з позначкою RKS розпочався 1 вересня і мав тривати два місяці. Влада Косова оголосила про накладення штрафів на власників транспортних засобів, що не перереєстрували автомобільні номери, з 22 листопада, ці заходи стосуються близько 10 тисяч водіїв.

У Белграді відбулася надзвичайна сесія кабінету міністрів за участю президента Александара Вучича. Після цього представники сербів почали залишати владні інституції Косова: парламент, органи правосуддя, поліцію та місцеві органи влади в чотирьох округах на Півночі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-