Представники сербів залишили всі державні інституції у Косові

Представники сербів залишили всі державні інституції у Косові

Укрінформ
У Белграді відбулася надзвичайна сесія Кабінету міністрів за участю президента Александра Вучича, після якої стало відомо, що представники сербів залишають всі інституції Косова: парламент, владу, правосуддя, поліцію та місцеві органи влади в чотирьох округах.

Як передає Укрінформ, група сербських поліцейських церемонійно зняла свою уніформу перед телевізійними камерами, повідомляє Радіо Свобода.

Серби таким чином висловили протест проти рішення косовської влади, згідно з яким всі громадяни Косова з 1 листопада мають змінити сербські реєстраційні номери на косовські.

Президент Вучич вранці зустрівся з послами Китаю, рф та з патріархом Сербської православної церкви Іринеєм. Він поінформував їх про ситуацію на сербсько-косовському кордоні й вимагав підтримати наступні кроки сербського уряду.

Представник косовських сербів заявив, що їхні представники повернуться до косовських інституцій в тому випадку, якщо влада в Приштині скасує рішення про перереєстрацію автомобілів і якщо дозволить сформувати Спілку сербських общин. При цьому серби мають на увазі чотири округи, в яких було б запроваджене місцеве самоврядування, підпорядковане не косовській, а белградській владі.

Читайте також: Шольц виступає за пришвидшення вступу балканських країн у ЄС

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці жовтня уряд Сполучених Штатів виступив із заявою, закликавши уряд Косова продовжити дедлайн для перереєстрації автомобілів із сербськими номерними знаками – в інтересах конструктивного діалогу між Приштиною і Белградом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-