Шольц виступає за пришвидшення вступу балканських країн у ЄС

Шольц виступає за пришвидшення вступу балканських країн у ЄС

Укрінформ
Країни Західних Балкан досягли суттєвого прогресу на шляху до членства в ЄС, тепер Євросоюз має виконати свої обіцянки.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц, відкриваючи саміт Західних Балкан у Берліні, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми всі маємо посилити наші зусилля, щоби виправдати більш ніж 20-річні очікування. Втілення у життя обіцянки європейського майбутнього народам і країнам (Західних Балкан) є нашим завданням», - заявив політик.

Він висловив переконання, що Берлінський процес зможе пришвидшити процес вступу до ЄС усіх шести західнобалканських держав.

Канцлер ФРН зазначив, що жорстока загарбницька війна росії проти України змушує всі країни континенту триматися разом з метою захисту його свободи та безпеки, можливості давати відповіді на актуальні загрози та виклики. Він наголосив на необхідності вирішити всі регіональні конфлікти, які, зокрема, надто довго призводили до турбулентності і у балканському регіоні, заважаючи йому рухатися вперед і розвиватися.

Шольц також зауважив, що «темою найгарячішої актуальності» є питання енергетичної безпеки, зокрема, перехід на відновлювальну енергетику. Він нагадав, що ця проблема стояла на порядку денному зустрічі профільних міністрів Берлінського процесу 24 жовтня.

Як заявив глава німецького уряду, процвітання, стабільність у регіоні Західних Балкан не можна розглядати окремо від процвітання і стабільності Європи загалом, Європа може процвітати лише тоді, коли до неї належать Західні Балкани. За його словами, 6 країн регіону належать до вільної і демократичної Європи, отже, набуття ними членства в ЄС відповідає інтересам Європейського Союзу.

У саміті беруть участь керівники структур ЄС і окремих країн-членів, а також представники міжнародних і регіональних організацій.

Читайте також: Україна вступить у ЄС, відбудова має враховувати цю перспективу - Шольц

Берлінський процес — дипломатична ініціатива, пов'язана з майбутнім розширенням Європейського Союзу. Її було запущено на Берлінській конференції 2014 року. Процес був започаткований з метою консолідації та підтримки динаміки процесу інтеграції в ЄС. Ця міжурядова ініціатива співпраці спрямована на пожвавлення багатосторонніх зв’язків між Західними Балканами та окремими державами-членами ЄС, а також на покращення регіональної співпраці на Західних Балканах у питаннях інфраструктури та економічного розвитку.

Ініціатива включає шість країн Західних Балкан, які є кандидатами на членство в ЄС (Чорногорія, Сербія, Північна Македонія, Албанія ) або потенційними кандидатами (Боснія і Герцеговина, Косово), деякі члени ЄС (Австрія, Болгарія, Хорватія, Франція, Греція, Німеччина, Італія, Польща та Словенія) і Сполучене Королівство.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-