Косово відтермінувало запровадження своїх автономерів замість сербських на прохання США

Косово відтермінувало запровадження своїх автономерів замість сербських на прохання США

Укрінформ
Влада Косова на прохання США на 48 годин відтермінувала плани щодо штрафування водіїв, які відмовляються замінити старі автомобільні номерні знаки, видані Сербією.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

«Я приймаю його (американського посла) прохання про 48-годинне відтермінування. Я радий працювати зі США і ЄС, щоб знайти рішення протягом наступних двох днів», — написав премʼєр-міністр Косова Альбін Курті.

Процес перереєстрації автомобілів зі знаками, прив'язаними до назв міст Сербії, на номери Республіки Косово з позначкою RKS, розпочався 1 вересня і мав тривати два місяці.

Поліція Косова заявляла, що штрафи стосовно власників транспортних засобів з незаконними номерними знаками мають застосовуватися вже з 08:00 за місцевим часом у вівторок, 21 листопада. Вони торкнуться близько 10 тисяч водіїв.

Власники таких автомобілів мають звернутися у відповідні органи для перереєстрації сербських номерних знаків на косовські.

Однак пізніше Сполучені Штати попросили відтермінувати крок, який може спровокувати ескалацію ситуації.

Читайте також: У Косово почали штрафувати водіїв із сербськими номерами

Як повідомляв Укрінформ, у Белграді відбулася надзвичайна сесія Кабінету міністрів за участю президента Александра Вучича. Після цього представники сербів почали залишати владні інституції Косова: парламент, органи правосуддя, поліцію та місцеві органи влади в чотирьох округах краю. Таким чином серби висловили протест проти рішення косовської влади, згідно з яким всі громадяни Косова з 1 листопада мають змінити сербські реєстраційні номери своїх автомобілів на косовські.

У понеділок Приштина і Белград не досягли згоди на переговорах за посередництва Європейського Союзу щодо суперечки про автомобільні номерні знаки. Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, який головував на переговорах, поклав основні звинувачення на Косово, оскільки там відхилили план Євросоюзу з врегулювання конфлікту. Опозиція в Косові теж розкритикувала Курті за те, що він поставив під загрозу відносини частково визнаної держави зі США та ЄС.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-