ЄС планує посилити заходи кібербезпеки для європейських інституцій та установ

ЄС планує посилити заходи кібербезпеки для європейських інституцій та установ

Укрінформ
Рада ЄС погодила спільну позицію щодо посилення правил кібербезпеки для більш надійного захисту європейських інституцій, організацій, установ та агентств.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Укрінформ.

«Рада ЄС сьогодні схвалила позицію щодо проєкту регуляторних правил, спрямованих на забезпечення високого спільного рівня кібербезпеки для всіх інституцій ЄС, його організацій, установ та агентств. Ці заходи були запропоновані Європейською комісією у березні 2022 року на фоні значного зростання кількості кібернетичних атак проти офіційних органів ЄС», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Євросоюз заморозив російських активів на €68 мільярдів – Politico

У спільній позиції Ради ЄС відображені ключові елементи, що мають увійти до оновленої системи кіберзахисту. Серед них – розширення мандату та збільшення фінансування так званої Оперативної групи реагування на надзвичайні комп’ютерні пригоди, що працює в інтересах офіційних структур ЄС (CERT-EU). Планується суттєво підвищити ефективність обміну інформацією щодо комп'ютерних інцидентів між цією структурою та офіційними органами ЄС.

Передбачається створення так званого міжінституційного Правління з кібербезпеки, призначенням якого буде просування нових правил та нагляд за їх імплементацією.

Ці пропозиції покликані посилити координацію та співробітництво з реагування на комп’ютерні інциденти в офіційних структурах Євросоюзу.

Читайте також: Зеленський запропонував лідерам G20 використовувати український досвід кіберзахисту

Заходи будуть скоординовані із проєктом Директиви із забезпечення високого спільного рівня кібернетичного захисту в межах усього ЄС (так звана Директива «NIS 2»).

Наголошується, що заходи кібернетичного захисту будуть здійснюватися із «повагою до інституційної автономії» офіційних структур ЄС, а також із дотриманням принципу взаємності в обмінах інформацією між офіційними органами ЄС та відповідними установами у країнах-членах.

Позиція Ради ЄС має бути погоджена із переговорними позиціями Європарламенту та Європейської комісії, що стане підставою для продовження процедури ухвалення нового регуляторного документа.

Як повідомлялося, після початку військової агресії росії проти України ЄС надає Києву масштабну політичну, економічну та військову допомогу. Після цього значно зросла кількість кібернетичних атак проти європейських інституцій та проти країн-членів.

ЄС запровадив режим санкцій проти осіб та установ, що здійснюють навмисні атаки проти ЄС, його інституцій та країн-членів. Під їхню дію наразі підпадають організатори хакерських атак з росії, Китаю, Північної Кореї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-