В росії немає ідеології, є лише міфи – політолог

В росії немає ідеології, є лише міфи – політолог

Укрінформ
У путінській росії немає ніякої ідеології, є лише певна міфологія, як, наприклад, міф про "велику перемогу" у 1945 році. При цьому, кремль та путін одержимі "ідеєю-фікс" – українців не повинно існувати.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу політолог, директор Центру демократичних принципів (Відень) Антон Шеховцов.

"Ні, немає там ніякої ідеології, хоча вони й намагаються її зараз терміново створити. На цей момент є лише певна міфологія. Наприклад, міф про "велику перемогу" у 1945 році. Це фактично єдиний ідейний фундамент, на якому стоїть путінський режим", - прокоментував політолог питання про те, чи є в нинішній росії якась ідеологія.

Читайте також: У вишах рф викладатимуть «російську ідеологію» - ЗМІ

За його словам, у росії "можуть довго говорити про якісь скрєпи чи традиції, але ніхто в це не вірить насправді". "Як ніхто і не готовий за це вмирати. Єдина ідея, за яку ще можуть піти на смерть, – це от така "війна з фашистами", - додав він.

Також Шеховцов вказав на існуючу в росії спробу "відіграти назад розпад Радянського союзу". "І мова тут не про буквальне відновлення СРСР, а про повернення тієї геополітичної потужності, яку він мав. Звідси і йде ця ідея про "можем повторить", що напряму відносить до Другої світової війни, яку росіяни вважають "великою вітчизняною". Це "можем повторить" означає повторно окупувати або ввести до своєї сфери впливу частину Європи", - заявив він.

Читайте також: російським школярам викладатимуть початковий військовий вишкіл

За словами експерта, у москві хочуть відновлення цієї геополітичної сили і "Україна тут просто виявилася першою на черзі" – "без неї ніякого "СРСР 2.0" не буде".

"кремль, а особливо путін, наразі одержимі ідеєю-фікс – українців не повинно існувати. москва повертається до 20-30 років минулого століття, коли були геноцидні голодомори в Україні, і ставить за ціль знищення українців як етносу. Наратив, що українці – "заблудшие русские", також про необхідність знищення української ідентичності. А це неможливо зробити без масового вбивства українців, їх переселення в росію та насильної асиміляції там", - заявив Шеховцов.

Читайте також: Формування росією «юнармії» на тимчасово окупованих територіях є проявом геноциду — Лубінець

На його переконання, для путіна також не є важливою тема так званого "руского міра": "Для путіна ця тема абсолютно неважлива. Вона має значення для деяких людей в його, навіть не найближчому, оточенні, для представників так званої "партії війни" – саме вони часто оперують цією ультранаціоналістичною ідеєю "руского міра".

За словами політолога, на догоду власним геополітичним уявленням путін "може легко здати інтереси російського народу, що вже і не раз було". "Та й якщо поглянути на нинішню війну проти України – відбувається знищення не лише українців, але й людей, які говорять російською мовою, чи й навіть тих, які ідентифікують себе всередині України як етнічні росіяни. Ми бачимо, що путіну байдуже, кого вбивати. Він – не рускій націоналіст, а скоріше – російський імперіаліст", - зазначив він.

Читайте також: Під посольством росії у Варшаві люди вимагали визнати рф країною-терористом

Директор Центру демократичних принципів також наголосив, що росія зараз займається не тероризмом, а здійснює геноцид в Україні.

"Адже тероризм передбачає, що росіяни хочуть всього-на-всього залякати українців. Але ж це не так! росія хоче не залякати, а знищити український народ та українську націю і тому здійснила своє геноцидне вторгнення. Тероризм – це коли ти береш в заручники якихось людей і висуваєш якісь політичні вимоги. путін не висуває політичні вимоги, він просто хоче знищити український народ", - заявив він.

Більш детально читайте в інтерв’ю за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-