“Підробка невисокої якості”: у Варшаві спростували фейк про графіті із Зеленським

“Підробка невисокої якості”: у Варшаві спростували фейк про графіті із Зеленським

Фактчек
Укрінформ
У телеграм-каналах російських ЗМІ та топпропагандистів поширюється картинка, на якій зображене 3D-графіті з Володимиром Зеленським ніби на одній із центральних вулиць польської столиці з підписом «У Варшаві знайшли «чорну діру» імені Зеленського».

Ця картинка є фейком. 

За допомогою Google Maps можна визначити геолокацію місця, що ми бачимо на картинці, – це перехрестя вулиць Злотої та Іоанна Павла ІІ

У коментарі Укрінформу речник варшавської дільниці Воля Матеуш Вітчинський, де розташовано це перехрестя, зазначив, що картинка є «підробкою невисокої якості» на основі старого фото, зробленого до нещодавно проведеного ремонту перехрестя.

Матеуш Вітчинський, який сам живе у цьому районі та щодня проходить місцем, вказаним на картинці, сказав, що ніколи не бачив такого графіті й жодних сигналів від місцевих жителів про його появу влада дільниці не отримувала. Наразі справжній вигляд перехрестя можна побачити на наданому ним фото, зробленому ввечері 4 листопада:

Джерелом фейку став телеграм-акаунт російського імперського телеканалу “Царьград”, яким володіє один із наближених до путіна олігархів. Це зображення з’явилося там 3 листопада. Масовий піар фейку почався 4 листопада, коли його підхопили телеграм-канали російських топ пропагандистів. Всі вони репостили зображення з невеликого телеграм-каналу “11 lipca” (11 липня – укр.), який ведеться польською мовою і має всього близько 150 підписників. Цей телеграм-канал був створений 2 липня цього року – напередодні щорічного відзначення в Польщі 11 липня річниці Волинської трагедії. Історичні проблеми відносин українців і поляків під час Другої світової війни активно використовуються росією для внесення розбрату в дружні стосунки українського та польського народів

Також 4 листопада фейк почали поширювати проросійські користувачі Twitter на англомовну аудиторію.

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення росії до України до Польщі в’їхали кілька мільйонів громадян України. Станом на сьогодні в Польщі може перебувати близько 1,5 млн українців, які прибули до країни після 24 лютого.

Польща залишається одним з основних та союзників України у війні проти росії. Польський президент Анджей Дуда заявляв, що РП “підтримуватиме Україну до останнього дня її боротьби”.

ЄС продовжує фінансову підтримку України від початку повномасштабного російського вторгнення.

Андрій Оленін, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-