Біженці – тягар, а війна – чужа: у чому переконує поляків російська пропаганда

Біженці – тягар, а війна – чужа: у чому переконує поляків російська пропаганда

Укрінформ
Сьогодні своєю стійкістю та перемогами Україна сильно завдячує союзникам, які не залишили її наодинці з агресором.

Розуміють це і в москві, тому намагаються позбавити нашу країну міжнародної підтримки, спрямовуючи вістря отруйної пропаганди на європейські суспільства.

Які ж тези росіяни приготували для Польщі, одного з наших ключових партнерів?

На це питання допомагає відповісти Ukraine War Disinfo Working Group, яка провела моніторинг наративів, що поширювалися на прокремлівських сайтах і в соціальних мережах 20-26 червня у країнах Центральної та Східної Європи.

Дослідники з ресурсу Fakenews.pl, які брали участь в моніторингу, зазначили, що найпоширенішою темою від росіян того тижня (як, між іншим, і попереднього) було акцентування на історичних проблемах відносин українців і поляків під час Другої світової війни. Це одна з ключових тем, які прокремлівська пропаганда використовує для послаблення підтримки України та українських біженців, просуваючи її через акаунти в соцмережах (Катажина Соколовська, Войцех Ольшанський та група Konfederacja).  

Ще одна незмінна теза – росія не страждає від санкцій, навпаки, вони більше шкодять самому Заходу. 

Традиційно поширювалися історії для дискредитації українських біженців. Думка, яку Росія просуває в Польщі – «українські біженці зіпсовані та невдячні». 

Наприклад, проросійський сайт стверджує, що біженці з України, які прибули до Іспанії та Португалії, не хочуть працювати. Ще один ультраправий портал розповідає, що гроші, які Польща позичила у Банку розвитку Ради Європи для допомоги біженцям, будуть витрачені на соціальні виплати, на які українці, начебто, купують собі дорогі машини, щоб повернутися в Україну. 

8 липня російський військовий експерт Ходарьонок запостив в своєму Telegram-каналі брехню про біженців

Ще одна «несправедливість», в яку мають повірити поляки, – українським біженцям надається пріоритет навіть перед самим громадянами Польщі. Так, один з правих сайтів розповсюджував фейк про те, що Польща платить соціальні виплати навіть тим українцям, які не проживають в Польщі.

Інші теми та висновки, які намагаються проштовхнути для поляків:

  • Україна програє війну;
  • це Захід змусив росію напасти на Україну;
  • Захід втрачає інтерес допомагати українським біженцям.  

Наприклад, один з інтернет-користувачів перепостив статтю з проросійського сайту – у ній розповідається про чоловіка, якого попросили покинути один із притулків українських переселенців у Брюсселі, що, начебто, свідчить про кінець гостинності Бельгії.  

«Класичні» аргументи зібрані у меседжах від ультраправої політичної групи Konfederacja Korony Polskiej, яка закликає до миру з росією і стверджує, що війна – це результат спроби України стати членом НАТО та введення Україною змін до мовного закону, які дискримінують російськомовну меншину. Також наголошується, що ця війна веде до економічної кризи, і якщо не йти на поступки росії конфлікт може призвести до «третьої світової війни».

Ультраправий сайт цитує політика Гжегожа Брауна з Konfederacja, який стверджує, що підтримуючи Україну власною зброєю Польща роззброїлася. 

Відому брехливу тезу, що «росія ніколи ні на кого не нападала», намагаються розповсюджувати й у Польщі. Януш Корвін Мікке, проросійський політик з того ж об’єднання Konfederacja, також намагався зіштовхнути українців і поляків. Він заявив, що росіяни ніколи не вбивали поляків, а ось українці – це робили. Мовляв, в історії є приклади агресії проти поляків з боку українців, а ніяк не росіян. Дійшло до тверджень, що коли російські війська залишали Варшаву в 1916 році, «народ плакав». Апофеозом став висновок: «росія не завойовувала жодної країни, але це ми весь час нападали на росію».

А ось, наприклад, влогер Марчін Подставка добалакався до того, що звинуватив Україну у розважальних поїздках в Бучу у рамках екстремального туризму. Мовляв, Україна тільки тим і займається, що заробляє на війні.

Були й інші спроби переконати поляків, що ніякої серйозної війни не існує і їх просто обманюють. Проросійський сайт опублікував статтю під назвою «Ось так розважається Київ під час «війни» з підбіркою фотографій людей у Києві, які насолоджуються літом. Це мало довести, що війни насправді немає. Текст проілюстрований твітом анонімного користувача: «Ці люди виглядають так, наче їм потрібно 100 доларів США + мільярд ваших податків».

Одна з найкреативніших ідей пропаганди – подати війну в Україні як змову загадкових сил, яких ніхто не бачить, але у яких є план

Згідно з наративом, війна в Україні є етапом у побудові Нового світового порядку і створення Небесного Єрусалиму, який своєю чергою призведе до контролю та нагляду за громадянами. Вслід за LifeSiteNews так стверджує інтернет-користувач, який публікує відео на проросійському сайті. Ця конспірологічна теорія має вплинути на схильну до теорій змов аудиторію, і приховати факт, що росія «просто» напала на Україну через свою ненажерливість.

Ще один наратив: «Польща має бути нейтральною, щоб запобігти втягуванню у війну». Просувається думка, що у поляків є русофобія. Користуючись цим, Захід, який сам приховано торгує з росією, штовхає Польщу до війни. 

Зазначимо, що такі самі чи схожі наративи російської пропаганди моніторинг зафіксував і в інших країнах: Болгарії, Чехії, Естонії, Грузії, Угорщині, Латвії, Литві, Північній Македонії, Словаччині.

Наприклад, у Словаччині протягом тижня моніторингу поширювалися думки про те, що у війні в Україні винен Захід, який просто використовує Україну, щоб атакувати росію.  

Так само присутній наратив про занадто велику допомогу українцям. Мовляв, словацька влада надає допомогу Україні коштом власних громадян, отже про українців піклуються більше ніж про словаків: «у кожній державі політики займаються своєю нацією, але наша «еліта» має справу тільки з Україною». На цю тему з’явилося численна кількість постів у Фейсбуці. 

За той самий тиждень у Латвії набули поширення такі меседжі кремля:

  • Україна програє війну.
  • Українці ціляться в цивільних осіб та вчиняють інші воєнні злочини.
  • Західна військова допомога розкрадається.
  • Захід змусив росію напасти на Україну.

А в Литві так само повторювалося твердження, що українці – нацисти, Захід лише використовує Україну для того, щоб вести війну проти росії. Мовляв, це є частиною плану вічного конфлікту Байдена з росією. Також розповсюджується маніпулятивне твердження, що до українських біженців ставляться краще, ніж до громадян Литви. 

Ще один напрямок – звинувачення, що українські лідери є корумпованими та некомпетентними. Також стверджувалося, що уряд Литви використовує війну в Україні як привід обмежити свободу своїх громадян. Таким чином, через вигадування загроз пропаганда намагається змінити акцент у сприйнятті російського нападу на Україну. 

Користувач Фейсбуку Jonas Kovalskis поширив слова Скотта Ріттера, колишнього військовослужбовця морської піхоти США, офіцера розвідки, який стверджує, що Україна програє війну, і вся військова допомога опиниться в руках росії. Мовляв, це означає, що багато грошей витрачається даремно, адже вони могли б використовуватися для розв’язання внутрішніх проблем США. Також Ріттер стверджує, що українці є неонацистами. Таким чином литовців підштовхують відмовитися від їх власної допомоги Україні.

Як бачимо, російська пропаганда продовжує свою чорну роботу, в тому числі у дружніх до України країнах, просуваючи тези, що це Захід напав на росію, що українським біженцям, які є невдячними, допомагають більше ніж місцевим громадянам, і що українці – нацисти, які програють війну.  

Проте ефективність цієї пропаганди є дуже незначною через особисті зв’язки українців з дружніми народами, «народну дипломатію» і стратегічне партнерство між нашими державами, яке важливо підтримувати й надалі. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-