Китай заперечив наявність в Нідерландах нелегальних «відділків поліції»

Китай заперечив наявність в Нідерландах нелегальних «відділків поліції»

Укрінформ
Китай заперечує, що створив в Нідерландах нелегальні «відділки поліції» і називає свої установи «пунктами обслуговування».

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NOS.

«Китай заперечує, що створив «поліцейські відділки» в Нідерландах, щоб стежити за власними громадянами. За даними Міністерства закордонних справ Китаю, це пункти обслуговування, куди громадяни Китаю можуть, наприклад, подавати документи на отримання нових водійських прав», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що RTL Nieuws і Follow the Money минулого тижня першими повідомили про існування «поліцейських відділків» в Амстердамі та Роттердамі, які Китай створив без відома голландського уряду.

Читайте також: Глава МЗС Нідерландів наполягає на закритті нелегальних відділків китайської поліції

Речник міністерства закордонних справ Китаю не заперечує існування установ, але каже, що вони не використовуються як поліцейські відділки.

У міністерстві закордонних справ Нідерландів наголосили, що навіть на таку роботу не було жодного запиту і відповідно дозволу.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра заявив, що відділки китайської поліції, які діють у країні мають бути закриті.

Міністр повідомив посла КНР, що це неприйнятно.

Читайте також: США не бачили підтверджень, що Китай і КНДР могли надавати зброю росії – Пентагон

За даними МЗС Нідерландів, китайські поліцейські працювали у країні без запиту на дозвіл такої діяльності. Зараз нідерландські правоохоронці з'ясовують, що саме відбувалося в цих відділках.

МЗС також проводить консультації з іншими європейськими державами, адже схоже, що Нідерланди - не єдина країна, яка з цим стикнулася.

Правоохоронці Нідерландів розслідують інформацію про те, що незаконні структури діють з 2018 року під прикриттям сервісних центрів для китайських громадян. Найімовірніше, влада КНР використовує їх для тиску на китайців, які проживають у Нідерландах.

Читайте також: У Нідерландах захопили будівлю колишнього гендиректора Яндекса

У вересні іспанська правозахисна організація Safeguard Defenders виявила, що у Європі діють 36 відділків поліції Китаю, у тому числі два - в Нідерландах. За даними ЗМІ, працюють там здебільшого колишні військовослужбовці та ексспівробітники спецслужб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-