У Радбезі ООН засудили білоруську владу за посадку літака Ryanair для арешту журналіста

У Радбезі ООН засудили білоруську владу за посадку літака Ryanair для арешту журналіста

Укрінформ
Більшість членів Ради Безпеки ООН засудили дії білоруської влади щодо примусової посадки літака Ryanair в аеропорту Мінська у травні 2021 року, коли були затримані опозиційний журналіст Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, в понеділок на запит США та Албанії Радбез заслухав доповідь президента ради Міжнародної організації цивільної організації (ICAO) Сальваторе Шаккітано, який розповів про висновки комісії ICAO, яка розслідувала інцидент.

«Білоруська влада навмисно організувала вимушену посадку літака рейсу Ryanair під вигаданим приводом щодо повідомлень про бомбу на його борту», - зазначив він.

За його словами, асамблея ICAO засудила дії уряду республіки білорусь у вчиненні акту незаконного навмисного втручання в рух комерційного судна, що поставило під загрозу безпеку літака та життя його пасажирів.

Читайте також: ІКАО визнала офіційний мінськ винним у примусовій посадці літака Ryanair

У висновках комісії, зокрема, зазначено, що 23 травня 2021 року білоруська влада повідомила про фальшиве замінювання літака рейсу FR4978 авіакомпанії Ryan Air, що стало приводом для його вимушеного приземлення в аеропорту Мінська.

Представники країн Заходу також засудили підтримку владою білорусі російської війни проти України.

На захист білоруської влади виступили лише представники росї, Китаю та самої білорусі.

Як повідомляв Укрінформ, висновки ICAO були оприлюднені ще в липні.

Читайте також: росіянка Сапега попросила лукашенка про помилування – BBC

23 травня 2021 року літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір білорусі, здійснив вимушену посадку в Мінську.

Після приземлення були затримані двоє пасажирів - колишній редактор опозиційного Телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич і його подруга, громадянка рф Софія Сапега.

Після інциденту з літаком Європейська рада вирішила застосувати додаткові індивідуальні санкції проти посадових осіб та державних установ білорусі, а також обмежувальні заходи проти економіки країни.

ICAO створила комісію для розслідування інциденту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-