росіянка Сапега попросила лукашенка про помилування – BBC

росіянка Сапега попросила лукашенка про помилування – BBC

Укрінформ
росіянка Софія Сапега, заарештована торік разом із білоруським опозиційним блогером Романом Протасевичем після примусової посадки літака Ryanair у Мінську та засуджена на шість років ув'язнення, попросила олександра лукашенка про помилування.

Як передає Укрінформ, про це розповів Російській службі ВВС адвокат сім'ї засудженої Антон Гашинський.

За його словами, 22 червня відповідне клопотання було передано до адміністрації колонії ВК-4 у Гомелі. У зверненні Сапега просить самопроголошеного президента білорусі лукашенка звільнити її від відбування шестирічного терміну або замінити його на більш м'яке покарання. "Я лише хочу бути поряд зі своєю родиною. Я хочу вільно дихати", – йдеться у клопотанні.

Читайте також: ІКАО продовжить розслідувати примусову посадку літака Ryanair в Білорусі

У ньому ув'язнена з політичних причин написала, що на скоєння злочинів її спонукали "молодість і дурість", а також нестійкі психічний та фізичний стан. Вона пояснює, що "потрапила під вплив деструктивно налаштованої групи людей", а перебуваючи за ґратами, "повністю усвідомила протиправність та незаконність" своїх дій — і "щиро кається".

Сапега також нагадує у проханні, що ще у серпні 2021 року записала для телеканалу "Білорусь 1" відеозвернення до білорусів про "неприпустимість вчинення протиправних дій". За словами росіянки, вона хотіла їх припинити ще до затримання, перебуваючи в Литві, "оскільки не була з ними згодна вже на той момент". Потерпілим вона вже вибачилася.

Дівчина просить лукашенка проявити поблажливість та повірити в її виправлення, дати їй шанс "на те, щоб бути корисною суспільству і бути поряд зі своєю мамою та татом".

Як повідомляв Укрінформ, росіянку затримали 23 травня 2021 року після того, як білоруська влада примусово посадила у Мінську авіалайнер Афіни – Вільнюс, в якому вона летіла разом із Романом Протасевичем. Країни Заходу різко засудили дії Мінська, обвинувативши режим лукашенка у повітряному піратстві з метою викрадення людини. Головну увагу при цьому приділили постаті Протасевича, одного із засновників опозиційного Телеграм-каналу NEXTA.

Читайте також: Протасевич оголосив, що подає позов до Ryanair

Незабаром після затримання Протасевич почав виступати у білоруських ЗМІ із критикою своїх колишніх соратників. Згодом його відпустили із СІЗО. Обвинувачення з нього не знято, однак про те, де він зараз перебуває і чим займається, достовірних даних немає.

Сапезі у білорусі призначили максимальний термін позбавлення волі – шість років колонії, передбачений досудовою угодою зі слідством.

Ця новина прийшла на тлі повномасштабної російської агресії проти України, яка коїться також і з території білорусі.

Фото: соцмережі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-