Генсек НАТО: Всі ознаки вказують на те, що Іран постачає росії дрони

Генсек НАТО: Всі ознаки вказують на те, що Іран постачає росії дрони

Укрінформ
Північноатлантичний Альянс отримав інформацію, яка вказує на іранське походження бойових дронів, якими росія наразі атакує мирні міста та критичну інфраструктуру України.

Про це сьогодні у Брюсселі заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції за участі прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я ніколи не розкриваю особливості розвідки. Але я можу сказати, що всі ознаки вказують на те, що Іран постачає росії ці дрони. Ми закликаємо всі держави, включаючи Іран, не підтримувати російську злочинну війну проти України. Це агресивна війна. Це війна, яка очевидно порушує міжнародне право та є атакою на незалежну суверенну державу в Європі», - наголосив Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання журналістів.

Він нагадав, що НАТО й партнери надали безпрецедентну допомогу для України, і надалі продовжують нарощувати обсяги такої допомоги. Минулого тижня під час зустрічі у Брюсселі міністри оборони оголосили про постачання Україні систем протиповітряної оборони. Німеччина, Сполучені Штати, Нідерланди, Франція та інші країни продовжують процес доставки в Україну сучасних систем повітряного захисту.

«Жахливі атаки цих дронів, які ми бачили, лише підкреслюють термінову необхідність наростити нашу підтримку для України. Фундаментально, що ми бачимо, що ця російська війна, війна президента путіна, зазнає провалу. Вторгненням в Україну президент путін зробив велику помилку. Його примусили полишити території на північ навколо Києва. Коли вони почали наступ на Донбас, цей наступ був зупинений хоробрими українськими військами. І зараз українці є дійсно здатними повернути свої території та звільнити українську землю. Ми підтримуємо їх у таких діях», - заявив Столтенберг.

Він зауважив, що Альянс продовжує відстежувати, що саме Іран робить для того, щоб надати підтримку для росії.

«Ми закликаємо Іран не надавати росії ані дрони, ані ракети. Будь-яке постачання ракет буде очевидним порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН», - додав Генеральний секретар НАТО.

Читайте також: росія погрожує розірвати «зернову угоду» через розслідування ООН щодо іранських дронів

Як повідомлялося, росія активно використовує бойові дрони іранського виробництва для атак по мирних містах України та для руйнації критично важливої інфраструктури напередодні зимового періоду.

Минулого тижня міністри оборони країн НАТО, а також учасники Контактної групи з допомоги Україні під егідою США за участі більш як 50 держав, прийняли рішення наростити постачання в Україну засобів протиповітряного захисту для організації багаторівневої системи повітряної оборони міст та найважливіших об’єктів цивільної інфраструктури України.

Сьогодні постійні представники ЄС ввели додаткові санкції проти Ірану за поставки бойових дронів у росію, та включили до санкційного списку трьох осіб та одну установу, що причетні до таких поставок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-