Столтенберг подякував Швеції за підтримку України

Столтенберг подякував Швеції за підтримку України

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відзначив значний внесок Швеції у Євроатлантичну безпеку, привітав процес її швидкого входження до НАТО та подякував за допомогу, яку Швеція надає Україні у її боротьбі проти російської агресії.

Про це Єнс Столтенберг заявив сьогодні під час пресконференції у штаб-квартирі НАТО за участі прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми погодилися, що маємо стояти поряд одне з одним, щоб зустріти найбільшу кризу у сфері безпеки протягом цілого покоління. В Україні президент путін терпить поразку. Але він не припиняє свою жорстоку агресивну війну. Тож я вітаю потужну підтримку Швеції на адресу України, її поставки зброї та боєприпасів, а також гуманітарної допомоги. Союзники по НАТО продовжуватимуть підтримувати право України на самооборону так довго, як це буде необхідним», - сказав Єнс Столтенберг.

Він зауважив, що Швеція є давнім партнером для НАТО, та вже протягом багатьох років робить суттєвий внесок у зусилля НАТО зі збереження стабільності та безпеки. Вона має добре підготовлені та професійні збройні сили, сучасне військове обладнання і вже діє за стандартами НАТО. Тож приєднання Швеції до НАТО, відповідно до історичного рішення Мадридського саміту щодо входження до НАТО Фінляндії та Швеції, зміцнить спільну безпеку для усього Євроатлантичного простору.

«Процес входження Швеції та Фінляндії є найшвидшим у новітній історії НАТО. Майже всі союзники зараз вже завершили свої національні процедури», - сказав Столтенберг.

Він привітав Тристоронній меморандум у боротьбі з тероризмом між Туреччиною, Швецією та Фінляндією, та практичні кроки з імплементації цього документа, з важливістю якого погодилися всі союзники по Альянсу.

Відповідаючи на запитання журналістів, Генеральний секретар НАТО повідомив, що наразі протоколи про входження до НАТО Фінляндії і Швеції ратифікували вже 28 з 30 країн-союзниць.

Читайте також: Передумовою для членства України в НАТО є перемога у війні проти рф – Столтенберг

Як повідомлялося, у червні поточного року під час саміту в Мадриді глави держав та урядів НАТО погодили запрошення до Альянсу Фінляндії та Швеції. Ці дві країни, які тривалий час дотримувалися позиції нейтралітету, вирішили приєднатися до оборонного Північноатлантичного Альянсу, виходячи із нових загроз у сфері Європейської безпеки, які виникли після початку повномасштабної агресивної війни росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-