Передумовою для членства України в НАТО є перемога у війні проти рф – Столтенберг

Передумовою для членства України в НАТО є перемога у війні проти рф – Столтенберг

Укрінформ
НАТО дотримується політики відкритих дверей, у тому числі щодо членства для України, але передумовою розгляду цього питання є перемога нашої країни у боротьбі проти російської агресії.

Про це під час віртуального виступу на Берлінському форумі із зовнішньої політики заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я дотримуюся погодженої позиції, що двері НАТО залишаються відкритими, та Україна у майбутньому стане членом Альянсу. Але короткостроковий пріоритет зараз полягає у наданні Україні допомоги, щоб вона мала можливість отримати більше переваг на полі бою, та завершити цю війну таким чином, щоб Україна залишилася незалежною та суверенною державою в Європі. Це є передумовою для будь-якого обговорення про членство», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що позиція НАТО залишається незмінною з часів Бухарестського саміту 2008 року. І двері Альянсу відкриті, що він продемонстрував протягом минулих років на прикладах Північної Македонії та Чорногорії, а вже цьогоріч – Фінляндії та Швеції.

Читайте також: Підтримка з боку НАТО допомогла Україні змінити ситуацію на полі бою – Столтенберг

«Ми також рішуче заявили, що кожна держава може обирати власний шлях, це стосується й України. Наприкінці це буде питання для України та 30 союзників - приймати рішення щодо членства. росія не має жодного слова у цьому. Наш головний фокус наразі на тому, щоб допомогти Україні перемогти у цій війні», - сказав керівник Альянсу.

Відповідаючи на запитання модератора про можливість прискореного шляху України до членства, як це було зроблено для Фінляндії та Швеції, Столтенберг зауважив, що наша країна наразі перебуває у стані війни, і в цьому велика різниця.

«Фінляндія і Швеція є давніми партнерами для НАТО, серед союзників існує консенсус щодо їх запрошення до повноправного членства, саме таке рішення було прийнято під час Мадридського саміту. Що стосується України – там триває війна, і найвищим пріоритетом зараз є надання їй військової допомоги, що ми й робимо як союзники і партнери. Ця військова допомога є безпрецедентною», - зазначив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Ризик ядерного удару рф по Україні є низьким, але НАТО готується до будь-якого сценарію – Столтенберг

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення союзники по НАТО почали надавати Україні ефективну військову допомогу, включаючи прямі поставки зброї на двосторонній основі. Альянс зосередився на постачанні в Україну нелетального військового обладнання, включаючи пальне, засоби особистого захисту, медичне обладнання, засоби боротьби із дронами тощо.

Під егідою США відбулося вже шість зустрічей Контактної групи по Україні в форматі «Рамштайн», за участі більше 50 членів НАТО та країн-партнерів, які координують постачання зброї та військового обладнання за запитом нашої держави.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-