Євродепутати закликають структури ЄС вжити заходів для подолання цінової кризи

Євродепутати закликають структури ЄС вжити заходів для подолання цінової кризи

Укрінформ
Депутати Європарламенту закликають Єврокомісію і Раду ЄС вжити заходів для подолання цінової кризи, що стала наслідком повномасштабної війни рф проти України.

Про це йшлося під час дебатів на тему соціально-економічних наслідків війни в Україні та запровадження податку на корпоративні надприбутки, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, обговорювалися питання, як пом’якшити наслідки війни для домогосподарств та підприємств ЄС.

Голова фракції соціал-демократів Гарсія Перес наголосила, що такої інфляції в Європі ще не було, при цьому поглиблюється соціальна нерівність. “Політика ЄС і держав-членів мусить бути спрямована на те, щоб допомогти найбільш уразливим. Нам потрібний пакет солідарності від ЄС на зиму”, - зазначила Перес.

За її словами, до такого пакета мають увійти компенсації зростання цін на енергію. “Ми не можемо більше чекати, бо людям вже доводиться обирати між харчуванням і опаленням. Частина бюджету має бути спрямована як відповідь на кризу”, - наголосила євродепутатка.

Окрім того, підкреслила вона, треба забезпечити потужну соціальну підтримку, зокрема, запровадити директиву про мінімальну заробітну плату. Крім того, необхідно забезпечити соціальну справедливість, а це - і питання фіскальної рівності. Тому потрібні податки на надприбутки і мінімальний внесок від великих корпорацій.

Читайте також: У Європарламенті обговорили пом’якшення наслідків розв'язаної рф війни проти України

“Також нам потрібна глибинна реформа енергетичних ринків, щоб ми мали більш диверсифіковані джерела енергії та могли скоротити нашу залежність від путіна. Нам потрібна солідарність, тому я прошу і Єврокомісію, і Раду ці бар’єри подолати”, - додала Перез.

Євродепутат Маркус Фербер від фракції Європейської народної партії (ЄНП) розкритикував установи ЄС за багатослів'я на тлі недостатніх дій. “Пів року обговорюємо, але нічого не зробили. Ми стикаємося з бюрократичними перепонами і не маємо режиму пом’якшень для громадян”, - сказав він, додавши, що деякі заходи вживаються, але це робиться “занадто пізно”.

Депутатка від групи “Оновити Європу” Діта Харанзова наголосила, що перше завдання ЄС - підтримувати Україну в боротьбі з путінським режимом. Водночас вона зазначила, що мільйони європейців не знають, як переживуть цей зимовий період, а інфляція подекуди  перевищує 10%.

“Нам необхідно розробити механізм кризового врегулювання вже зараз. Нам потрібно впровадити банки їжі, харчування, і ми маємо знати, як ми будемо все це фінансувати. Ми маємо адекватно координувати зусилля в усіх країнах, адже зима наближається, і зараз після гарних слів потрібні конкретні дії”, - сказала вона.

Читайте також: Головною темою наступного саміту ЄС буде ситуація на ринку енергетики – Мішель

Своєю чергою представник фракції Європейських консерваторів та реформістів Александр Вондра запропонував продовжити використання вуглецевої та ядерної енергетики.

“Ми не можемо одночасно вести дві війни - з путіним і з вуглецем. Так, ми маємо зупинити путіна за будь-яку ціну, ми маємо підтримувати Україну, бути незалежними від російського постачання, встановити стелі на ціни і впровадити податки на надприбутки. Але цього недостатньо для збереження соціальної згуртованості - наша співпраця всередині ЄС вже під загрозою. Ми мусимо пригальмувати нашу боротьбу з вуглецем і встановити стелі на ціни енергоносіїв - від газу до електрики, - і зрештою, реабілітувати атомну енергетику як надійне джерело енергії”, - зазначив він.

Представник Єврокомісії Паоло Джентілоні, підсумовуючи дебати, наголосив на підтримці ЄС українського спротиву, зауваживши: “путін хоче нас роз’єднати. І тільки коли ми будемо діяти спільно, ми зможемо йому ефективно протистояти”.

Він додав: “11 листопада ми виступимо з планом подолання цієї кризи. Як ви знаєте, ЄК сьогодні протягом дня прийме новий енергопакет. Це дуже широкий крок, який було розроблено спільно державами-членами, і хочу вас запевнити, це не останній крок”.

Як повідомлялося, Єврокомісія працює над планом заходів щодо реагування на складну ситуацію в енергетичній сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-