Головною темою наступного саміту ЄС буде ситуація на ринку енергетики – Мішель

Головною темою наступного саміту ЄС буде ситуація на ринку енергетики – Мішель

Укрінформ
Головною темою саміту ЄС, який має відбутися у Брюсселі 20-21 жовтня, стане ситуація на європейському ринку енергетики, що склалася внаслідок російської агресії проти України, а також шляхи подолання цінового тиску та захисту найбільш вразливих верств населення та бізнесу Євросоюзу.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у листі президента Європейської ради Шарля Мішеля на адресу глав держав та урядів країн ЄС із запрошенням до участі у зустрічі на вищому рівні.

«Хочу запросити вас до участі у засідання Європейської ради в Брюсселі 20-21 жовтня 2022 року... Головним пунктом порядку денного буде енергетична криза, з приводу якої ми маємо діяти невідкладно. Зокрема, ми маємо суттєво інтенсифікувати три напрямки наших дій: скорочення попиту, посилення безпеки постачання та стримування цін», - зазначається у листі, який оприлюднено на сайті Євроради.

Як зазначив Мішель, європейські лідери обговорять заходи зі зниження цін на енергію, включаючи повне використання потенціалу купівельної спроможності всіх 27 членів ЄС в рамках платформи спільної закупівлі газу, встановлення граничних цін на газ, з урахуванням динаміки розвитку ситуації на енергетичному ринку. Саміт розгляне короткострокові та довгострокові засоби ринкового регулювання, включаючи встановлення граничних цін на генерацію електроенергії.

«Ми також повернемось до розгляду російської агресивної війни проти України. Кремль вирішив зробити кілька кроків із ескалації, включаючи проведення мобілізаційної кампанії, організацію сфальшованих «референдумів» з метою анексії українських територій та застосування риторики погроз. Щойно російські сили провели невибіркове бомбардування цивільних районів. Ті, хто здійснив ці воєнні злочини, мають понести відповідальність. Хотів би, щоб ми на нашій зустрічі обговорили нашу допомогу для України, зокрема відповідь на негайні потреби України з огляду на підготовку до зими, а також стабільність нашої допомоги на середню та довгострокову перспективи», - написав Мішель.

Він зауважив, що ще одним важливим питанням, яке буде запропоновано до розгляду лідерів країн ЄС, є поєднання зусиль у захисті критичної інфраструктури ЄС у контексті нещодавніх актів саботажу на трубопроводах «Північних потоків».

Крім того, учасники зустрічі проведуть стратегічну дискусію щодо відносин між ЄС і Китаєм та їх майбутнього розвитку з урахуванням поточного геополітичного контексту.

Перед початком зустрічі глави держав та урядів країн ЄС проведуть традиційну зустріч з президентом Європарламенту.

Читайте також: Галущенко обговорив із міністром енергетики США протистояння російському тероризму

Як повідомлялося, лідери ЄС 6-7 жовтня під час неформальної зустрічі у Празі провели попереднє обговорення тем, що внесені у порядок денний Брюссельського саміту. Зокрема, вони підтвердили єдність та послідовність у питанні допомоги Україні у боротьбі проти російської агресії «так довго, як це буде потрібним», а також розглянули заходи подолання енергетичної кризи, включаючи зниження попиту на енергію, диверсифікацію шляхів постачання енергоресурсів та захисту найбільш вразливих верств європейського населення від надвисоких цін на енергію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-