Чехія в ООН: Дії росії становлять загрозу для всіх держав

Чехія в ООН: Дії росії становлять загрозу для всіх держав

Укрінформ
Чехія не визнає спроб анексії росією українських територій і силової зміни кордонів та засуджує поведінку рф, яка становить загрозу для всіх членів міжнародної спільноти.

Про це заявив постійний представник Чехії при ООН Якуб Кулганек під час надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка розглядає проєкт резолюції "Територіальна цілісність України: відстоювання принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй", передає кореспондент Укрінформу.

"Незаконні дії росії вже демонструють свої руйнівні глобальні наслідки. Така поведінка становить загрозу для кожного члена міжнародної спільноти. Ми не визнали незаконної анексії Криму і ніколи не визнаємо незаконної анексії Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України", - заявив Кулганек.

За його словами, Чехія також ніколи не визнає "жодних рішень, ухвалених росією після спроби незаконної анексії, включаючи спрощену процедуру отримання російського громадянства та паспортів".

"Чехія знову заявляє про свою повну підтримку суверенітету, незалежності, єдності та територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів та територіальних вод", - зазначив дипломат.

Постпред Чехії наголосив, що силова зміна міжнародно визнаних кордонів України є явним та серйозним порушенням Статуту ООН, і "цей крок немає абсолютно ніякої юридичної сили з точки зору міжнародного права".

Чеський посол наголосив, що всі винні у найбільш серйозних порушеннях міжнародного права в Україні мають бути притягнуті до відповідальності, зокрема ті, хто причетний до організації так званих "референдумів". Він додав, що Чехія підтримує створення Спеціального міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності офіційних осіб рф, відповідальних за злочин агресії проти України.

"Ми закликаємо рф припинити цю війну і негайно повністю та без жодних умов вивести свої війська з території України", - підкреслив Кулганек.

Читайте також: Швейцарія запровадила нові санкції щодо рф через псевдореферендуми

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня в кремлі відбулася нелегітимна церемонія «прийняття до складу росії» маріонеткових утворень «днр» і «лнр», а також тимчасово захоплених армією рф територій Херсонської та Запорізької областей України після проведення псевдореферендумів 23-27 вересня.

Міжнародна спільнота законність інсценованого «волевиявлення» не визнала.

За кілька днів путін підписав закони з незаконним рішенням про «прийняття до складу росії» загарбаних територій України.

30 вересня делегація росії в Раді Безпеки ООН скористалася правом постійного члена й застосувала вето під час голосування резолюції щодо засудження псевдореферендумів.

Фото: MVČR/Ladislav Adámek

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-