Нова структура європейської безпеки створюватиметься без участі росії – Боррель

Нова структура європейської безпеки створюватиметься без участі росії – Боррель

Укрінформ
Нова структура європейської безпеки визначатиметься за участі 44 країн Європейської політичної спільноти, що зібралися сьогодні на саміт у Празі, але без росії.

Про це у Празі перед початком дводенного неформального саміту ЄС та першої зустрічі в рамках Європейської політичної спільноти (ЄПС) сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Після того як росія вдерлася в Україну, Європа вступила у нову фазу нашої історії. Сьогодні 44 європейські лідери будуть слухати одне одного, щоб знайти шлях, як побудувати нову структуру безпеки в Європі. Це буде зроблено без росії. Не тому, що ми не хочемо, щоб росія була частиною Європи, а тому, що росія була виштовхнута путіним з європейської спільноти», - сказав Боррель.

Він зауважив, що ЄПС формуватиметься цими 44-ма країнами, інколи дуже відмінними одна від одної. Частина з них є членами ЄС, інші - ні, деякі не хочуть приєднуватися до ЄС, інші – вийшли з його складу, є й ті країни, які все ще не є членами ЄС, але стануть у майбутньому.

«Разом ми маємо визначити нові союзи для європейців. Європа має вирішити кризу, створену війною росії проти України. Європа має розбудувати новий порядок безпеки, відповісти на енергетичну та продовольчу кризи. Цей форум, ця Європейська політична спільнота є найкращим шляхом для всіх європейців, - як в ЄС, так і за його межами, щоб розв'язати ці проблеми», - сказав Боррель.

Читайте також: На першій зустрічі Європейської політичної спільноти немає лише рф та білорусі – прем’єр Бельгії

Як повідомлялося, 6-7 жовтня в Празі, столиці головуючої в ЄС Чеської Республіки, відбувається неформальний саміт ЄС, який у перший день роботи розгляне ініціативу створення Європейської політичної спільноти. Як очікується, в обговоренні візьме участь Президент України Володимир Зеленський.

Другий день саміту, власне, засідання Європейської ради, присвячено розгляду усього комплексу питань, пов’язаних із російською агресією проти України, включаючи продовження підтримки України в її боротьбі з російським вторгненням, шляхи подолання енергетичної кризи в ЄС та реагування на зростання цін на глобальному ринку енергії та продовольства.

Фото: College of Europe in Natolin

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-