США, Азербайджан та Вірменія обговорили розробку мирної угоди

США, Азербайджан та Вірменія обговорили розробку мирної угоди

Укрінформ
Державний секретар США Ентоні Блінкен провів розмову з главами МЗС Азербайджану та Вірменії Джейхуном Байрамовим і Араратом Мірзояном, під час якої сторони обговорили розробку мирної угоди між Баку та Єреваном.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві речника Держдепартаменту США Неда Прайса.

Як зазначається, Блінкен висловив вдячність за позитивні кроки, які Вірменія та Азербайджан роблять для досягнення стійкої мирної угоди.

«Він привітав зустріч між міністрами (Байрамовим і Мірзояном – ред.) 2 жовтня як важливий крок уперед у мирному процесі. Держсекретар високо оцінив звільнення військовополонених і підтвердив наше зобов'язання допомогти Вірменії та Азербайджану вирішити проблеми мирним шляхом. Він такожі підкреслив, що дипломатія є єдиним шляхом руху вперед», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: На вірмено-азербайджанському кордоні знову обстріли: повідомляють про поранених та загиблих

Як зазначає МЗС Азербайджану, міністр Байрамов висловив очікування, що сторони продовжать переговори щодо тексту мирного договору на основі елементів, запропонованих його країною на зустрічі в Женеві.

Відповідно до підсумків зустрічі в Женеві було позитивно сприйнято заклик про проведення у жовтні цього року чергового засідання двосторонньої комісії з делімітації з метою запобігання останньої напруженості на кордоні та розгляду цих питань у рамках комісії.

Читайте також: Блінкен закликав Азербайджан вирішувати проблеми з Вірменією шляхом переговорів

«Міністр Байрамов ще раз висловив прихильність Азербайджану до забезпечення миру та стабільності в регіоні та готовність країни до підписання мирного договору», - йдеться у заяві.

У МЗС Вірменії наголосили, що під час бесіди сторони «обмінялися думками щодо розробки вірмено-азербайджанського мирного договору та створення дискусійного механізму між Степанакертом та Баку».

Вірменська сторона заявила про необхідність «виведення збройних сил Азербайджану з суверенної території Вірменії, негайної репатріації вірменських військовополонених і безумовного дотримання режиму припинення вогню».

Читайте також: Вірменія може вийти з ОДКБпрем'єр

«У контексті запобігання новим агресіям наголошено на важливості впровадження міжнародних механізмів моніторингу та контролю за прикордонною обстановкою», - йдеться у повідомленні МЗС Вірменії.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 13 вересня на кордоні між Вірменією та Азербайджаном розпочалася інтенсивна перестрілка.

Єреван заявив про «широкомасштабні провокації азербайджанської сторони». Своєю чергою, влада Азербайджану наголосила, що обстріл - це «відповідь на провокацію та диверсію з боку Вірменії».

Міністерство закордонних справ України закликало Азербайджан та Вірменію до політико-дипломатичного врегулювання конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-