Партія експрем'єра Борисова лідирує на парламентських виборах у Болгарії - екзитполи

Партія експрем'єра Борисова лідирує на парламентських виборах у Болгарії - екзитполи

Укрінформ
Партія експрем'єра Бойка Борисова "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЄРБ) лідирує на парламентських виборах у Болгарії. 

Як повідомляє DW, такими є дані екзитполів, передає Укрінформ.

Зокрема, за даними екзитполів Gallup International та Alpha Research, "ГЄРБ" здобуває від 23,6% до 25,5% голосів.

Друге місце із результатом в близько 20% посідає ліберальна реформаторська партія "Ми продовжуємо зміни" експрем'єра Кирила Петкова, уряду якому в червні цього року парламент висловив вотум недовіри за ініціативи "ГЄРБ".

Читайте також: У латвійському Сеймі прогнозують коаліцію з 3-4 політичних сил

Далі йдуть "Рух за права і свободи" із майже 15% голосів, "Соціалістична партія" з майже 11%, праворадикальна проросійська сила "Відродження" з 10% та партія "Демократична Болгарія" - із 7% голосів.

Якщо результат екзитполів підтвердиться офіційними підрахунками, на Болгарію чекатимуть коаліційні переговори, які можуть закінчитися "підвішеним парламентом" або ж призвести до нових виборів, прогнозує агенція Reuters. Обидва варіанти розвитку подій можуть стати  продовженням політичної кризи в країні.

Хоча "ГЄРБ" має однозначну євроатлантичну орієнтацію, інші проєвропейські сили не хочуть створювати з цією партією спільний уряд, оскільки Борисов досі обтяжений звинуваченнями в корупції.

Читайте також: Мелоні пообіцяла Зеленському підтримку Італії

Аналітики кажуть, що, усвідомлюючи економічні ризики війни в Україні, важку зиму попереду та розчарування виборців політичною нестабільністю, політики могли б забути про свої розбіжності та сформувати уряд технократів.

Як повідомляв Укрінформ, громадяни Болгарії 2 жовтня голосували на четвертих за останні 18 місяців загальних виборах. Голосування проходило на тлі очікувань складних переговорів щодо формування владної коаліції після голосування.

Фото: parliament.bg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-