У Болгарії проходять четверті за останні півтора року парламентські вибори

У Болгарії проходять четверті за останні півтора року парламентські вибори

Укрінформ
Громадяни Болгарії 2 жовтня голосують на загальних виборах, четвертих за останні 18 місяців, на тлі очікувань складних переговорів щодо формування владної коаліції після голосування.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що країна страждає від політичної кризи з 2020 року, коли її сколихнули загальнонаціональні протести через корупцію. Зокрема, протестувальники виступили проти популістської консервативної партії «ГЕРБ» на чолі з давнім прем’єр-міністром Бойком Борисовим.

Останній уряд на чолі з Кирилом Петковим розпався в червні лише через шість місяців роботи, коли один із його партнерів вийшов із коаліції. Петков, який очолює прореформаторську партію «Ми продовжуємо зміни», намагався виконати свою обіцянку викорінити корупцію в країні.

Після початку військового вторгнення росії в Україну Петков, попри багаторічні історичні зв’язки Болгарії з СРСР та пізніше з росією, повністю підтримав позицію Євросоюзу та НАТО.

Він також звинуватив кремль у допомозі організувати розпад його уряду, який відмовився платити за газ у рублях, як того вимагала москва.

Опитування громадської думки напередодні дня голосування показали, що «ГЕРБ» підтримує близько 25-26 відсотків, партію Петкова – приблизно 16,5 відсотків.

Щонайменше вісім партій можуть подолати 4-відсотковий бар’єр, необхідний для проходження до парламенту, та посісти місця в законодавчому органі з 240 депутатів.

Одна з них, ультраправа партія «Відродження», яка, за опитуваннями, може набрати від 11 до 13 відсотків, скористалася хвилею популізму, яка охопила Європу, про що свідчать нещодавні успіхи ультраправих партій в Італії та Швеції, викликані економічними страхами та невизначеністю, спочатку через пандемію COVID-19, а тепер через повномасштабне неспровоковане вторгнення росії в Україну.

Партія «Відродження» пообіцяла вивести Болгарію з ЄС і НАТО та проводити політику, дружню до кремля.

Читайте також: На виборах в Італії праві партії набирають понад 40% голосів - екзитполи

Попри те, що багато експертів відкидають антизахідну риторику партії «Відродження» як передвиборчу рекламу, вони застерігають, що партія виконує вказівки кремля.

Виборчі дільниці в Болгарії зачиняться о 20:00.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-