У латвійському Сеймі прогнозують коаліцію з 3-4 політичних сил

У латвійському Сеймі прогнозують коаліцію з 3-4 політичних сил

Укрінформ
Підбито підсумки виборів до латвійського парламенту 14-го скликання. П'ятивідсотковий бар'єр подолали сім партій, перемогу здобула політсила чинного прем'єр-міністра Кріш'яніса Каріньша Jauna Vienotiba.

Очікується, що вона сформує коаліцію з 3-4 об'єднань і партій. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу із посиланням на дані, опубліковані на сайті національного мовника LSM.

Перемогу на виборах здобуло об'єднання Jauna Vienotiba (Нова Єдність) – 18,97% (26 депутатських місць).

Друге місце посів Союз зелених та селян, який у Сеймі минулого скликання перебував в опозиції – 12,44% (16). Третю позицію зайняв Об'єднаний список (блок, до якого входять Зелена партія, Об'єднання регіонів та Лієпайська партія) – 11,01% (15). На четвертому місці – Національне об'єднання, його показник – 9,29% (13).

Читайте також: Зеленський привітав Джорджу Мелоні та її політсилу з перемогою на парламентських виборах у Італії

З 6,80% (11 місць) п'яте місце посіла популістська, євроскептична партія Stabilitatei! («Для Стабільності!»), яку започаткували рік тому політсили, раніше близькі до проросійської партії Saskana («Злагода»). Близькі показники ще мають дві партії. Лівоцентристська партія Progresivie («Прогресивні») набрала 6,16% (10). Заснована 2021 року партія «Латвія на першому місці», популістська політсила, яка критикувала протиковідну політику уряду, включаючи вакцинацію, – 6,24% (9 місць).

Партія Attistibai/Par! («Розвиток/За!»), яка в парламенті 13-го скликання входила до правлячої коаліції, набрала 4,97%, тобто, щоб потрапити до парламенту їй забракло 0,03%. Ще до Сейму не пройшли помірковано-проросійська партія Saskana («Злагода») – 4,81%; а також вочевидь проросійська політсила «Радянський Союз Латвії» - 3,63%.

Очікується, що правлячу коаліцію сформують партійні об'єднання, які посіли 1-е, 3-те та 4-е місця: «Нова Єдність», Об'єднаний список та Національне об'єднання. Разом вони набирають 54 депутатські мандати (26+15+13) зі 100. Не виключено, що для більшої стійкості вони запросять до коаліції «Прогресивних» (+10 мандатів).

Керуючись підсумками виборів, можна стверджувати, що новий склад парламенту Латвії продовжить проєвропейську політику і продовжуватиме вагому підтримку Україні.

Читайте також: Едгарс Рінкевичс, міністр закордонних справ Латвії

Президент Латвії Егілс Левітс повідомив у Твіттері, що у понеділок запросить обрані до Сейму політичні сили до президентського палацу, щоб обговорити бачення завдань наступного уряду.

Сейм (Сайм) – однопалатний парламент Латвії. Раз на чотири роки до нього обирається 100 депутатів. Оскільки Латвія є парламентською республікою, Сейм має широкі повноваження, зокрема, обирає президента країни.

Читайте також: МЗС Латвії вручило послу росії ноту протесту через анексію українських територій

Як повідомляв Укрінформ, підбито підсумки виборів до латвійського парламенту, які пройшли 1 жовтня. П'ятивідсотковий бар'єр змогли подолати сім партій, перемогу здобула політсила чинного прем'єр-міністра Кріш'яніса Каріньша.

Фото: Ivans Milovs/LSM

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-