Дії кремля є найбільшою ескалацією конфлікту до цього часу - Столтенберг

Дії кремля є найбільшою ескалацією конфлікту до цього часу - Столтенберг

Укрінформ
Останні дії рф стосовно «приєднання» загарбаних українських територій є найбільшим загостренням ситуації з початку повномасштабної війни проти України, але вони не змінюють її характеру.

Про це Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг сказав на надзвичайному брифінгу, скликаному після рішення путіна про «приєднання» до росії тимчасово окупованих нею територій України, повідомляє власкор Укрінформу.

«Президент путін оголосив ще 4 українські території частиною росії. Це найбільша спроба анексії європейської території за допомогою сили з часів Другої світової війни. Понад 15% української території - територія, яка дорівнює площі Португалії, незаконно захоплені росією під дулами пістолетів», - сказав Столтенберг.

За його словами, фіктивні «референдуми» було зрежисовані в москві та нав‘язані українцям у повному протиріччі до міжнародного права. Це є абсолютно незаконно, підкреслив політик.

«Союзники по НАТО не визнавали і ніколи не визнають жодну з цих територій як частину росії», - запевни генсек і закликав усі інші країни відкидати російські намагання «в територіальному змаганні».

«Ці землі – це Україна: Донецьк - це Україна, Луганськ - це Україна, Херсон – це Україна та Запоріжжя – це Україна. Так само як і Крим», - констатував глава альянсу.

Він зауважив, що вдруге росія забирає українські території силою.

«Але це не змінює характер конфлікту. Він залишається російською брутальною агресивною війною проти України», - заявив Столтенберг. За його словами, також не змінюється відданість союзників підтримувати Україну.

Читайте також: США засуджують спробу росії анексувати українську територію – Байден

НАТО, за словами її очільника, не є стороною конфлікту, але продовжуватиме надавати допомогу Україні з тим, щоби вона могла захищатися, як це записано в Хартії ООН.

«Настав вирішальний момент: путін мобілізовує сотні тисяч людей, займається безвідповідальним брязканням ядерною зброєю, а наразі нелегально анексував ще більше українських територій. Усе це є найбільш серйозною ескалацією з початку війни», - заявив Столтенберг.

За його словами, це є визнанням, що війна іде не по плану, а сам путін повністю провалив свої стратегічні цілі. Путін, підкреслив політик, несе повну відповідальність за війну і це його відповідальність - завершити її, покласти кінець стражданням мужніх українців, завершити енергетичну та продовольчу кризи.

«Якщо росія припинить воювати, настане мир, якщо Україна перестати воювати, вона припинить своє існування як незалежна суверенна нація в Європі», - перефразував Столтенберг держсекретаря Ентоні Блінкена.

Читайте також: НАТО продовжить допомагати Україні після спроби росії анексувати її території - Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 30 вересня путін підписав указ про «визнання незалежності» Херсонської та Запорізької областей. «Незалежність» «днр» та «лнр» була визнана ним 21 лютого, договір про їхній «захист» став приводом для початку повномасштабного вторгнення в Україну.

30 вересня у кремлі відбулася церемонія «прийняття до складу росії» маріонеткових утворень «днр» та «лнр», а також загарбаних армією рф територій Херсонської та Запорізької областей України.

Такі дії кремля різко засудили у Європі та США, а також в міжнародних ороганізаціях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-