путін підписав закон про тюремний строк для росіян за дезертирство і здачу в полон

путін підписав закон про тюремний строк для росіян за дезертирство і здачу в полон

Укрінформ
президент росії володимир путін підписав закон з поправками до Кримінального кодексу рф, якими передбачаються покарання за дезертирство, здачу в полон, і запроваджуються у КК поняття «мобілізація», «воєнний стан», «воєнний час».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на офіційний портал правової інформації рф.

Дезертирство, тобто «самовільне залишення частини» в період мобілізації та воєнного стану каратиметься суворіше, ніж раніше: до 5 років позбавлення волі, якщо відсутність у частині триває від 2-10 діб; від 10 діб до одного місяця – до 7 років; понад місяць – 5-10 років колонії.

За відмову від участі у воєнних діях законом передбачено до трьох років позбавлення волі, а якщо така відмова спричинила «тяжкі наслідки» — до 10 років. Такий самий термін передбачено за невиконання наказу.

За «добровільну здачу в полон» - від 3 до 10 років позбавлення волі (якщо немає ознак «державної зради»). Водночас, обвинувачений у цьому злочині вперше, може бути звільнений від кримінальної відповідальності, якщо «вжив заходів для свого звільнення», повернувся до місцезнаходження своєї частини і не вчиняв у полоні «інших злочинів».

Внесено поправки до статті про мародерство, які передбачають позбавлення волі на строк до 15 років. Для злочину «мародерство», пом'якшуючими обставинами може бути скоєння злочинів «у період мобілізації, воєнного стану та у воєнний період».

Законом також запроваджується низка статей, що передбачають покарання за невиконання державного оборонного замовлення та порушення умов державного контракту.

Читайте також: Ні кроку назад чи ні кроку вперед: кремлівські потуги врятувати свою армію

Підписаний закон було ухвалено держдумою в екстреному порядку 20 вересня, напередодні оголошення в росії мобілізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-