Приєднання Фінляндії та Швеції зміцнить НАТО та Євроатлантичну безпеку – адмірал Бауер

Приєднання Фінляндії та Швеції зміцнить НАТО та Євроатлантичну безпеку – адмірал Бауер

Укрінформ
Фінляндія і Швеція, які невдовзі мають приєднатися до НАТО, мають розвинуті та потужні збройні сили, тож їх участь зміцнить як сам Альянс, так і всю систему Євроатлантичної безпеки.

Про це сьогодні у Таллінні під час пресконференції за підсумками зустрічі начальників оборони/начальників штабів країн-союзниць заявив голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер (Rob Bauer), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фінляндія і Швеція принесуть із собою дуже дієздатні збройні сили. Без сумніву, це є доброю новиною для НАТО. Так, ми отримали більшу територію для захисту та довшу протяжність кордну з росією. Але ми також отримали збройні сили Фінляндії та Швеції, які дуже спроможні, та допоможуть нам захищати цю додаткову територію та довший кордон. При цьому росія також матиме довший кордон з НАТО, без отримання будь-яких додаткових військ», - зауважив адмірал.

Читайте також: Швеція та Фінляндія планують надати фінгарантії скандинавським і балтійським енергокомпаніям

Він висловив переконання, що входження Фінляндії та Швеції є вигідним для Альянсу та створює більше проблем для росії.

«Важливо розуміти – ми не загрожуємо росії. Ми є оборонним Альянсом, і ми не маємо жодних намірів атакувати росію», - підкреслив голова Військового комітету НАТО.

Він нагадав, що Протоколи про входження Швеції та Фінляндії в НАТО були підписані в липні під час саміту у Мадриді, тож з цього моменту обидві країни автоматично стали «запрошеними» - це означає, що вони беруть участь у всіх зустрічах НАТО, з дуже обмеженим колом питань, в обговоренні яких вони не можуть брати участь. Зустріч військових керівників НАТО в Таллінні стала першим таким заходом після мадридського рішення, коли до участі були запрошені шведський та фінський начальники оборони.

Читайте також: Швеція надасть Україні пакет військової допомоги на 500 мільйонів крон

Представники Фінляндії та Швеції братимуть повноцінну участь у процесах планування та прийняття рішень Альянсу лише після того, як всі 30 країн Альянсу ратифікують протоколи про входження, після чого обидві країни формально стануть членами НАТО.

Як вже повідомлялося, 16-18 вересня в Таллінні відбувається виїзна зустріч Військового комітету НАТО за участю військових керівників країн Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-