Рада ЄС повністю призупинила спрощений візовий режим з росією

Рада ЄС повністю призупинила спрощений візовий режим з росією

Укрінформ
У п’ятницю, 9 вересня, Рада Європейського Союзу затвердила повне призупинення угоди про спрощений візовий режим з росією.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

Таким чином, на громадян рф поширюватимуться загальні правила візового кодексу.

Читайте також: Естонія з 19 вересня закриває в'їзд росіянам із шенгенськими візами

«Рада ЄС сьогодні ухвалила рішення, яке повністю призупиняє угоду про спрощення візового режиму між ЄС і росією. Відповідно, до громадян росії застосовуватимуться всі загальні правила візового кодексу. Це призведе до збільшення збору за подання на оформлення візи з 35 до 80 євро, вимагатиме надання додаткових документальних свідчень, збільшить терміни опрацювання візи та запровадить більше обмежувальних правил для видання багаторазових віз», - йдеться у повідомленні.

Як зауважив з цього приводу міністр внутрішніх справ головуючої в ЄС Чеської республіки Віт Ракушан, Угода про спрощення візового режиму надає привілейований доступ до ЄС для громадян країн-партнерів, які користуються довірою. «Розпочавши неспровоковану та нічим не виправдану агресивну війну, включаючи здійснення невибіркових атак проти цивільного населення, росія зруйнувала таку довіру та порушила фундаментальні цінності міжнародного співтовариства. Сьогоднішнє рішення є прямим наслідком дій росії і ще одним доказом нашої непохитної підтримки України та її народу», - сказав він.

Читайте також: Єврокомісія запропонувала призупинити спрощений візовий режим з росією

Як очікується, це рішення ради ЄС буде оприлюднене в Офіційному журналі Євросоюзу сьогодні, 9 вересня. Воно набуде чинності з дня ухвалення та застосовуватиметься з 12 вересня 2022 року.

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ країн ЄС під час неформальної зустрічі у Празі 31 серпня дійшли політичної згоди про повне призупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і росією у зв’язку із жорстокою та неспровокованою агресією кремля проти України.

Крім того, міністри прийняли рішення не визнавати російські паспорти, що були видані на тимчасово окупованих територіях України.

Читайте також: Багато розмов, мало дійглава МЗС Фінляндії про рішення ЄС щодо візового режиму з росією

Угода про спрощення візового режиму між ЄС та росією діяла з 1 червня 2007 року та стосувалася короткотермінових віз із терміном перебування на території країн ЄС протягом не більше 90 діб у період в 180 діб.

Відразу після початку російського військового вторгнення в Україну, вже 25 лютого, ЄС запровадив обмежувальні заходи проти громадян росії, включаючи часткове призупинення угоди про спрощення візового режиму для дипломатів, офіційних осіб та бізнесменів російської федерації. Віднині таке призупинення поширюється на всіх громадян країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-