Фіала порівняв напад росії на Україну з терористичною атакою Аль-Каїди на США

Фіала порівняв напад росії на Україну з терористичною атакою Аль-Каїди на США

Укрінформ
Напад росії на Україну, який розпочався в 2014 році з окупації Криму й у лютому 2022 року переріс у повномасштабне вторгнення, став такою ж поворотною точкою для світу, як і терористична атака Аль-Каїди на США в 2001 році.

Про це під час виступу на 26-й щорічній конференції Форуму 2000 у Празі заявив Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, передає кореспондент Укрінформу.

Фіала зазначив, що терористична атака Аль-Каїди на США у 2001 році стала шоком для США та всієї Європи і принесла еру нових загроз.

«Напад росії на Україну став такою ж поворотною точкою і відбувся у два акти: перший - окупація Криму у 2014 році, і другий – повномасштабне вторгнення, що почалося шість місяців тому» - сказав він, додавши, що росія порушила свої ж обіцянки як гаранта безпеки України за Будапештським меморандумом 1994 року і сьогодні погрожує всій Європі ядерною катастрофою.

«росія протягом десятиліть повертається до мови Холодної війни, намагається ділити світ на сфери впливу, підконтрольні великим державам. Ми не хочемо жити в такому світі», - зауважив Фіала.

При цьому чеський Прем’єр наголосив, що війна в Україні є не лише проблемою Української держави,

«Це не лише про Україну, це про всю систему міжнародних відносин. Якщо Україна з населенням близько 40 мільйонів не перебуває в безпеці, жодна держава світу не може почуватися безпечно», - сказав Фіала, згадавши Тайвань, країни Центральної Азії та Африки.

Він також висловився за необхідність розслідування військових злочинців російських окупантів в Україні. За його словами, «ніхто, хто бомбардував лікарні і вбивав мирних жителів не повинен уникнути покарання».

Фіала відзначив готовність країн ЄС продовжувати надавати Україні допомогу для захисту своєї свободи і права на самовизначення, а також післявоєнної відбудови. За його словами, пріоритетом Чехії і її головування в Європейському Союзі є підтримка демократії в усьому світі і зменшення залежності від країн-порушників міжнародних правил.

«Сьогодні ми більше не можемо бути пасивними. Настав час приймати рішення і діяти», - сказав Фіала.

Читайте також: Чехія пропонує ЄС повністю переглянути відносини з росією

Як повідомлялося, Форум 2000 – це однойменний фонд та конференція, яка щорічно проводиться в Празі. Фонд «Форум 2000» заснований у 1996 році як спільна ініціатива першого Президента Чехії (1993-2003) Вацлава Гавела, японського мецената Йохея Сасакава та американського письменника, журналіста і лауреата Нобелівської премії миру 1986 року Елі Візеля. Цілями діяльності Форуму 2000 є підтримка цінностей демократії та поваги до прав людини, сприяння розвитку громадянського суспільства й заохочення релігійної, культурної та етнічної толерантності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-