У росії опозиціонера Гозмана арештували на 15 діб за допис, що Сталін гірший за Гітлера

У росії опозиціонера Гозмана арештували на 15 діб за допис, що Сталін гірший за Гітлера

Укрінформ
Тверський районний суд москви відправив 72-річного опозиційного діяча Леоніда Гозмана під адміністративний арешт на 15 діб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на пресслужбу суду.

Гозмана визнали винним в адміністративному правопорушенні за статтею 13.48 КоАП (ототожнення дій СРСР та нацистської Німеччини).

Під час судового засідання Гозман заявив про проблеми зі здоров'ям, але суд не враховував цього.

Приводом для переслідування став допис Гозмана у Фейсбуці, написаний у жовтні 2020 року. У ньому політик критикував бажання російської влади заборонити порівняння СРСР і нацистської Німеччини.

Читайте також: Путін схвалив закон, який забороняє прирівнювати СРСР до нацистської Німеччини

«Але у цьому випадку хочу підтримати. Прирівнювати їх не можна. Гітлер — абсолютне зло, але Сталін ще гірший. СС — злочинці, але НКВС ще страшніша, бо чекісти вбивали своїх. Гітлер розв'язав війну з людством. Комуністи оголосили тотальну війну своєму народу», — писав Гозман.

Раніше, у липні, стало відомо, що стосовно Гозмана та його дружини порушено кримінальну справу про неподання повідомлення про подвійне громадянство. Політик і його дружина стали громадянами Ізраїлю в 2018 році і через незнання повідомили російську владу про це через рік — пізніше, ніж цього вимагав закон. Зазвичай за таку провину в росії передбачено штраф.

Читайте також: У Гітлера Ніцше хоча б філософом був…

Леонід Гозман після початку росією повномасштабної війни в Україні залишив рф. У травні Гозмана внесли до реєстру «іноземних агентів». У середині червня опозиціонер повернувся до росії. Своє рішення він називав «моральним, а не політичним вибором».

Ототожнення дій керівництва СРСР та нацистської Німеччини та заперечення «вирішальної ролі» радянського народу в розгромі нацизму було оголошено незаконним у 2021 році, тобто після допису, написаного Гозманом. У квітні 2022-го за це запровадили покарання у вигляді штрафу або арешту. Тобто в даному випадку очевидним є порушення юридичного принципу «закон зворотної сили не має».

Цього року вже були випадки, коли російським опозиціонерам (Володимир Кара-Мурза, Ілля Яшин) давали 15 діб, але потім висували тяжче обвинувачення та продовжували арешт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-