Путін схвалив закон, який забороняє прирівнювати СРСР до нацистської Німеччини

Путін схвалив закон, який забороняє прирівнювати СРСР до нацистської Німеччини

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін підписав закон про заборону публічного прирівнювання цілей і дій СРСР до цілей і дій Третього Рейху. Також закон забороняє заперечення вирішальної ролі Радянського Союзу у визволенні Європи від нацизму.

Як передає Укрінформ, документ опублікований на офіційному порталі правової інформації РФ.

Закон забороняє публічне ототожнення цілей, рішень і дій радянського керівництва, військового командування та військовослужбовців із цілями, рішеннями і діями представників нацистської Німеччини і європейських країн "осі", встановленими Міжнародним (Нюрнберзьким) трибуналом та іншими судами в період Другої світової війни.

Також забороняється публічне "заперечення вирішальної ролі радянського народу у розгромі нацистської Німеччини і гуманітарній місії Союзу РСР при визволенні країн Європи".

Прийняті норми стосуються публічних виступів, "публічно демонстрованих творів", ЗМІ та інтернету.

Читайте також: Окупація: Втрати України під час Другої світової, завдані нацистами та комуністами

Відповідні поправки внесені до закону "Про увічнення Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років".

Цей закон у РФ серйозно критикували. Наприклад, професор Андрій Зубов говорив про його суть: "Це два тоталітарні режими з дуже схожими методами діяльності, що зафіксовані в самих висловах і Гітлера, і Сталіна в період їх зближення, особливо під час підписання пакту Молотова - Ріббентропа. Так, ці режими дуже схожі, вони близькі, вони огидні однаково, вони знищили людей неміряно, я не знаю, який знищив більше".

Читайте також: СБУ передала Чехії архіви з доказами репресій проти її громадян у СРСР

Зі схожими аргументами виступали журналісти, письменники, публіцисти Віктор Шендерович, Ігор Яковенко, Микола Сванідзе, Леонід Гозман та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-