росіяни мають отримати чіткий сигнал щодо недопустимості підтримки агресії - Фіала

росіяни мають отримати чіткий сигнал щодо недопустимості підтримки агресії - Фіала

Укрінформ
ЄС має дати громадянам росії чітко зрозуміти, що підтримка війни проти України матиме наслідки й для них.

Про це заявив журналістам прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала напередодні неофіційної зустрічі в Празі міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми переконані в тому, що треба послати ясний сигнал російській спільноті щодо наслідків підтримки агресії проти України, а саме повною зупинкою угоди щодо спрощення візового режиму з рф», - заявив Фіала.

Читайте також: Боррель прогнозує, що заборона ЄС на видачу віз росіянам не матиме необхідної підтримки

Він нагадав, що Чеська Республіка одною з перших почала застосовувати такий захід. Водночас Чехія поважає позицію інших країн, які не підтримують цей крок, але намагається їх переконати, що відмова від видачі принаймні туристичних віз «була б правильним кроком».

Зокрема, в Празі розуміють побоювання Берліна щодо того, що відмова у видачі віз негативно позначиться на громадянському суспільстві та демократичній опозиції. Але, зазначив Фіала, всі пропозиції не означають, що представники опозиції або ті, кому загрожує російський режим, не зможуть потрапити в ЄС. Зокрема, Чехія останнім часом видала низку віз правозахисникам з рф.

«Консультації триватимуть, але позиція ЧР є відомою від самого початку», - заявив прем’єр.

Читайте також: Литва і Данія підтримують загальноєвропейську заборону на видачу віз громадянам Росії

Як відомо, проти заборони видачі турвіз виступає, зокрема, Німеччина. Її канцлер Олаф Шольц озвучив свою позицію, яка є, за його словами, не лише його особистою, але всього уряду. Вона полягає в тому, що «є добрі доводи» щодо того, що цю брутальну війну, яку в росії лицемірно називають спеціальною воєнною операцією, розпочав президент путін.

«Водночас ми повинні сигналізувати постійно російській спільноті, що вона не має побоюватися, що ми будемо її в цьому звинувачувати», - заявив Шольц, який 29 серпня здійснив візит до Праги.

Читайте також: Глави МЗС Євросоюзу 30-31 серпня обговорять підтримку України та візи для росіян

Питання щодо віз росіянам буде розглянуто в середу, 31 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-