Німеччина і Данія запустять масштабний морський вітроенергетичний проєкт

Німеччина і Данія запустять масштабний морський вітроенергетичний проєкт

Укрінформ
Уряди Німеччини і Данії домовилися про запуск масштабного вітроенергетичного проєкту у Балтійському морі, що дасть змогу зменшити залежність від російського газу.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Так званий Енергетичний острів Борнхольм об’єднає кілька вітряних парків і розподілятиме вироблену енергію між двома країнами. Проєкт генеруватиме понад 3 ГВт, що забезпечуватиме близько 4,1 мільйона домогосподарств.

Очікується, що будівництво проєкту потребуватиме інвестицій у розмірі 9 мільярдів євро, введення його в експлуатацію орієнтовно заплановано на 2030 рік.

«Уперше в Європі дві країни співпрацюють у такому проєкті», — заявив міністр енергетики Німеччини Роберт Габек.

Він додав, що «енергетичний острів» розташовуватиметься поблизу великих трубопроводів, якими транспортується російський газ до Європи.

«Але тепер це буде наша власна енергія, а не російський газ», – заявив міністр.

Німецький мережевий оператор 50Hertz і данський Energinet, які побудують енергетичний хаб, розділять як витрати, так і прибуток від проєкту.

«Ми подбаємо, щоб ця угода також була вигідною для платників податків. Необхідне велике бажання та довіра між двома країнами, щоб узятися за проєкт такого масштабу», — зазначив міністр енергетики Данії Дан Йоргенсен.

Зазначається, що цей проєкт стане черговим кроком до втілення програми Європейської комісії, яка має на меті збільшити потужність вітрових електростанцій морського базування в Європі з нинішніх 12 ГВт до 300 ГВт до 2050 року.

Читайте також: Оптова ціна газу в Європі перевищила $3500 за тисячу кубометрів

Як повідомляв Укрінформ, раніше Німеччина створила холдинг із націоналізації філії Газпрому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-