Бельгія закуповує 30 нових військових вертольотів через війну рф в Україні – ЗМІ

Бельгія закуповує 30 нових військових вертольотів через війну рф в Україні – ЗМІ

Укрінформ
У відповідь на загрози у сфері безпеки, що пов’язані із агресією росії проти України, міністерство оборони Бельгії вирішило закупити 30 нових військових багатоцільових вертольотів.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у бельгійському виданні The Brussels Times.

«У відповідь на війну росії в Україні та на потреби НАТО, Бельгія, за планом міністра оборони пані Людовін Дедондер (Ludovine Dedonder), підвищує свої бойові спроможності поставками нових бойових літаків, та невдовзі також нових гелікоптерів… 15 легких вертольотів можуть бути закуплені доволі швидко для підтримки наземних операцій, включаючи медичну евакуацію та забезпечення сил спеціальних операцій», - йдеться у публікації.

Метою цього плану є забезпечити збройні сили Бельгії дешевшими вертольотами з точки зору закупівлі та експлуатації, та залишити існуючі військові вертольоти європейського виробництва NH90, що оснащені великою кількістю радарів, для підтримки військово-морських операцій. Водночас, це означає, що збройні сили замінять новими вертольотами існуючий парк гелікоптерів NH90, які, як зазначається у публікації, «не виправдали очікувань», є складними в обслуговуванні та надто коштовними в експлуатації та модернізації, принаймні, у їх версії для сухопутних військ.

Читайте також: Бельгія виділить для ЗСУ нелетальну допомогу на €8 мільйонів

Керівник міністерства оборони країни Дедондер не приховує, що надає перевагу закупівлі військової техніки європейського виробництва із можливістю залучення бельгійських компаній. Але наразі у закупівлі важких гелікоптерів перевага надається американській техніці, яка є більш доступною з точки зору постачання, економічної доцільності та взаємосумісності з іншими союзниками по Північноатлантичному Альянсу. За оцінкою бельгійського військового командування, на цей час не створений європейський варіант такої техніки, який би повною мірою відповідав цим критеріям.

«Інколи краще закуповувати американську техніку, оскільки вона виробляється у більшому обсязі, що дозволяє купувати її за кращою ціною. Але ми не закриваємо двері для інших ринків. Ми лише пропонуємо варіант закупівлі, стосовно реалізації якого має відбутися політичне рішення», - зазначив з цього приводу бельгійський генерал-лейтенант Фредерік Гютанк (Frédéric Goetynck), який відповідає за військову інфраструктуру країни.

Читайте також: Бельгія заморозила понад €50 мільярдів активів рф

Як повідомлялося, російська агресія росії проти України спонукала країни, які є членами ЄС та одночасно – союзницями по НАТО, значно підвищити увагу до питань оборони й безпеки. Більшість цих країн поставили за мету збільшити оборонні витрати до двох відсотків від ВВП. За інформацією прем’єр-міністра Бельгії Александра Де Кроо, Бельгія зможе подолати цей «двовідсотковий» рубіж до 2035 року.

Фото: Belga

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-