У Латвії підготували поправки до закону – деякі росіяни та білоруси можуть залишитися без роботи

У Латвії підготували поправки до закону – деякі росіяни та білоруси можуть залишитися без роботи

Укрінформ
МВС Латвії розробило поправки до Закону про імміграцію, згідно з якими громадяни росії та білорусі не зможуть повторно отримати посвідку на тимчасове проживання (ПТП) до 30 червня 2023 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Законопроєкт спрямований на узгодження інших латвійських міністерств, потім його розглянуть парламент та уряд країни.

Міністерство запропонувало зробити низку винятків та дозволити продовжувати ПТП тим, хто входить до однієї з цих категорій:

  • люди, які тривалий час перебувають у Латвії, наприклад, колишні громадяни та негромадяни Латвії;
  • люди, які у Латвії з міркувань гуманності чи інтересах латвійської держави;
  • люди, які мають тісні сімейні зв'язки з громадянами або негромадянами Латвії (у тому числі вдови та вдівці, або ті, хто має спільних дітей).
Читайте також: Українським лікарям-біженцям дозволили працювати за прискореною процедурою у Латвії

Також, згідно із запропонованими поправками, продовжити ПТП зможуть студенти та науковці, які після завершення навчання чи наукового проєкту збираються залишитись у Латвії на строк до дев'яти місяців, щоб знайти роботу чи розпочати бізнес.

Крім того, МВС запропонувало призупинити видачу росіянам та білорусам довгострокових віз до 30 червня 2023 року, зробивши ряд винятків, наприклад, видавати візи з міркувань гуманності чи в інтересах держави. Також візи зможуть отримати міжнародні вантажні та пасажирські перевізники та люди, які мають намір в'їхати до Латвії, щоб отримати дозвіл на перебування.

У МВС вважають, що у разі ухвалення поправок роботодавцям у Латвії доведеться перервати трудові відносини з працівниками з росії та білорусі. За даними на 1 липня, у Латвії з діючими посвідками на проживання перебували 2 180 працівників, 144 підприємці та 22 інвестори з росії та білорусі. За даними на 1 серпня, з чинними візами, виданими у зв'язку з роботою, у Латвії перебувало 2 099 громадян росії та білорусі.

Читайте також: В Естонії набрала чинності заборона на в'їзд росіянам із шенгенськими візами

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну Латвія практично перестала видавати візи та посвідки на проживання громадянам росії. У серпні, на тлі війни, що триває, місцева влада почала активно обговорювати обмеження для росіян, які отримали в країні посвідки на проживання.

Зокрема, 14 серпня президент Латвії Егіл Левітс запропонував переглянути ПП, вже видані росіянам, і анулювати їх тим, хто підтримує війну. 16 серпня прем'єр-міністр Латвії Криш'яніс Каріньш оголосив, що правляча коаліція Латвії домовилася, що ПП, видані росіянам, продовжуватимуть лише в окремих випадках.

У серпні у Євросоюзі почали обговорювати пропозицію повністю заборонити видачу шенгенських віз громадянам росії. Візові обмеження підтримали країни Балтії та Східної Європи, але проти ідеї висловився канцлер Німеччини Олаф Шольц. 31 серпня це питання розглянуть у Празі на неофіційній зустрічі глав МЗС країн ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-