Потрібна термінова домовленість щодо периметра демілітаризації ЗАЕС - Генсек ООН

Потрібна термінова домовленість щодо периметра демілітаризації ЗАЕС - Генсек ООН

Заява
Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив про необхідність виведення військових та техніки з території Запорізької АЕС.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві генсека.

«Я закликаю збройні сили рф та України негайно припинити будь-які військові дії в безпосередній близькості від ЗАЕС та не завдавати ударів по його об’єктах чи його околицях. Я закликаю сторони вивести будь-який військовий персонал і техніку з об’єкту та утриматися від подальшого розгортання сил або обладнання на місці. Об’єкт не можна використовувати як частину будь-якої військової операції. Натомість потрібна термінова домовленість на технічному рівні щодо безпечного периметра демілітаризації, щоб забезпечити безпеку території», - заявив Гутерреш.

Генсек також додав, що Організація Об’єднаних Націй продовжує повністю підтримувати важливу роботу Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) та його зусилля щодо безпечної експлуатації Запорізької атомної електростанції.

Читайте також: росія може спровокувати на ЗАЕС найбільшу в історії радіаційну аварію – Президент

«Я закликаю сторони надати місії МАГАТЕ негайний, безпечний і безперешкодний доступ до місця. Ми повинні чітко розуміти, що будь-яка потенційна шкода Запорізькій чи будь-яким іншим ядерним об’єктам в Україні чи будь-де ще може призвести до катастрофічних наслідків не лише для найближчих околиць, а й для регіону та за його межами. Це абсолютно неприйнятно», - наголосив Гутерреш.

Як повідомлялося, ЗАЕС є найбільшою станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

Читайте також: Україна вимагає направити на Запорізьку АЕС місію МАГАТЕ та військових експертів ООН

5-6 серпня загарбники обстріляли інфраструктуру ЗАЕС. Зокрема, російські військові завдали ракетного удару по ЗАЕС поблизу сухого сховища з ядерними відходами, де зберігається 174 контейнери, в кожному з яких - по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Відтак вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної ситуації або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-