рф має скасувати визнання Абхазії й Південної Осетії: Блінкен у річницю нападу на Грузію

рф має скасувати визнання Абхазії й Південної Осетії: Блінкен у річницю нападу на Грузію

Заява
Укрінформ
У річницю нападу сил рф на Грузію, який стався в серпні 2008 року, держсекретар США виступив із заявою, у якій засудив агресію рф, а також підкреслив солідарність із грузинським і українським народами, які продовжують потерпати від окупації.

Текст заяви Ентоні Блінкена розміщений на офіційній сторінці Держдепу, передає Укрінформ.

«Чотирнадцять років тому росія вторглася в суверенну Грузію», - зазначається в тексті документа.

При цьому зауважується, що з 2008 року США щороку згадують про вбитих і поранених від рук російських військових.

«Цього року неспровоковане нове вторгнення росії в Україну підкреслює необхідність солідарності народів Грузії й України. Народ Грузії дуже добре знає, як агресивні дії рф, включно з дезінформацією, так званою «бордерізацією» (встановлення нових кордонів окупантами – ред.) та масовим переміщенням, спричиняють невимовні тяготи й руйнування», - наголосив головний американський дипломат.

Читайте також: Від мирної риторики до війни: як змінювалися з 2001 року заяви путіна про Україну

У цьому зв’язку Блінкен заявив, що росія повинна нести відповідальність за ті зобов’язання, які вона взяла в межах перемир’я 2008 року, а саме «відвести свої сили на позиції до конфлікту та дозволити безперешкодний доступ для доставки гуманітарної допомоги». Крім того, зауважив держсекретар США, рф має скасувати визнання регіонів Грузії – Абхазії й Південної Осетії.

«Це важливо для сотень тисяч внутрішньо переміщених осіб, щоб вони могли безпечно та з гідністю повернутися до своїх домівок», - підкреслив глава Держдепартаменту США.

Як повідомляв Укрінформ, МЗС України також виступив із заявою у зв’язку з річницею російської окупації грузинських територій. Офіційний Київ наголосив, що рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-