росія може будь-коли забрати турбіну для Nord Stream 1 — Шольц

росія може будь-коли забрати турбіну для Nord Stream 1 — Шольц

Укрінформ
росія може забрати турбіну Siemens для газогону Nord Stream 1 в будь-який час і перестати посилатися на технічні перешкоди постачання газу в Європу та пропонувати запустити Nord Stream 2.

Про це сказав канцлер ФРН Олаф Шольц журналістам під час відвідання в середу офісу Siemens Energy у Мюльгаймі-на-Рурі, передає кореспондент Укрінформу.

«Мені важливо чітко заявити: ця турбіна може бути застосована, використана в будь-який момент. Ніщо не заважає подальшому транспортуванню її в росію окрім того, що російський клієнт має сказати, що хоче отримати цю турбіну, … і вона буде дуже швидко доставлена», - сказав Шольц.

Він зазначив, що всі погодження є: від Німеччини, ЄС, Великої Британії, Канади, - тож «немає жодних проблем». Політик також додав, що немає жодних газових санкцій, які запобігали би використанню турбіни, вони, на відміну від багатьох інших, запроваджених після нападу рф на Україну, не були схвалені. Тож, підсумував канцлер, немає ні технічних, ні юридичних причин непостачання газу або скорочення обсягів його транспортування.

Шольц негативно відповів на запитання, чи не стоїть на порядку денному запуск газогону Nord Stream 2, про що кажуть у москві та російські лобісти в самій Німеччині. «Ми зупинили процес сертифікації», - сказав Шольц.

Він зазначив, що в реальності є достатньо можливостей транспортування газу. Глава уряду нагадав, що в наявності є кілька маршрутів постачання газу окрім Nord Stream 1, зокрема, трубопровід територією України, а також трубопровід «Ямал» територією білорусі та Польщі, який росіяни «самі санкціонували». Отже росія могла би виконати свої договірні зобов’язання перед європейськими клієнтами без жодних проблем і в повному обсязі, адже наявні маршрути не використовуються в повному обсязі. Втім, підкреслив Шольц, у даній ситуації треба розуміти, що постійно можуть висуватися всілякі вигадані підстави для того, щоб щось перестало функціонувати.

Німеччина, зауважив її лідер, імпортувала газ із росії багато десятиліть, за різних урядів і політичних ситуацій. Але зараз договорам з росією більше не можна довіряти, вона їх не виконує. «Було би невірно, якби ми просто сподівалися, що інші триматимуться угод, які вони давно підписали, ми маємо виходити з того, що зараз це не є гарантованим, що договори можуть порушуватися», - сказав політик, який вважає це ще одним ударом по репутації рф.

Шольц також розповів про заходи, які влада ФРН вживає для того, щоб нормально пройти зиму з урахуванням ризиків припинення газопостачання з боку росії. Серед них він назвав необхідність заощаджувати, до чого закликав співвітчизників. Канцлер запевнив, що уряд почав діяти від самого початку війни росії проти України та навіть раніше, наприкінці минулого року. Ці кроки передбачають скорочення імпорту російських енергоносіїв.

Крістан Брух, CEO Siemens Energy, зі свого боку поінформував, що компанія веде діалог з російською стороною, але порозуміння та домовленості досі немає. Він запевнив, що всі необхідні документи – митні, транспортні – готові, не вистачає лише згоди та документів від клієнта – «газпрому». Бізнесмен також нагадав, що в Портовій на станції застосовується 6 подібних турбін і 2 малих, отже відсутність одного агрегату не може бути причиною такого зниження обсягів прокачки суто з технічного погляду.

Читайте також: Українська газотранспортна система здатна повністю компенсувати потужності Nord Stream - Галущенко

Як повідомлялося, наразі «газпром» постачає трубопроводом Nord Stream 1 лише 20% газу від наявних потужностей. Там пояснювали це тим, що не могли отримати через санкції з Канади турбіну, яка там проходила техобслуговування. Німеччина умовила канадських партнерів передати їй цю турбіну, що викликало роздратування офіційного Києва. Наразі турбіна перебуває у ФРН, а «газпром» відмовляється її забирати, вигадуючи все нові й нові відмовки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-