В ООН закликали Туреччину повернутися до Стамбульської конвенції

В ООН закликали Туреччину повернутися до Стамбульської конвенції

Укрінформ
Попри значний прогрес, досягнутий Туреччиною за останні 15 років у просуванні прав жінок, вихід зі Стамбульської конвенції підвищив ризик насильства, тому в ООН закликають країну переглянути це рішення.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві спецдоповідачки ООН з питань насильства щодо жінок і дівчат Рім Алсалем.

“Незважаючи на значний прогрес, якого Туреччина досягла за останні 15 років у просуванні прав жінок, країна зараз перебуває на роздоріжжі та ризикує відмовитися від виконання своїх зобов’язань щодо прав людини у питанні захисту жінок і дівчат від насильства”, - йдеться у заяві.

Експертка ООН зазначила, що Туреччина здійснила важливі законодавчі та політичні реформи для запобігання насильству щодо жінок і дівчат і реагування на нього, більша частина досягнутого прогресу були б неможливі без міжнародної системи прав людини, зокрема Стамбульської конвенції.

«Тому я закликаю уряд Туреччини переглянути своє рішення вийти зі Стамбульської конвенції та продовжувати дотримуватись своїх інших міжнародних зобов’язань у сфері прав людини», – сказала Алсалем.

За її словами, вихід Туреччини з конвенції додав сміливості злочинцям і підвищив ризик насильства для жертв.

Читайте також: Туреччина відправила в Чорне море підводний човен

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина була першою країною, що ратифікувала конвенцію, але 20 березня 2021 року вийшла з неї. У різних містах Туреччини та за кордоном жінки вийшли на протести проти виходу країни зі Стамбульської конвенції.

20 липня Вищий адміністративний суд у Туреччині відхилив позови про скасування рішення президента про вихід з конвенції.

18 липня 2022 року Україна офіційно завершила ратифікацію Стамбульської конвенції, передавши відповідні документи заступнику генерального секретаря Ради Європи Бйорну Берге.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-