Європа не дозволить росії використовувати газ як зброю – Чеське головування ЄС

Європа не дозволить росії використовувати газ як зброю – Чеське головування ЄС

Укрінформ
Європейський Союз не дозволить президенту рф володимиру путіну надалі використовувати газ як зброю та вносити розбрат серед країн-членів, які сьогодні прийняли солідарні рішення з реагування на спровоковану росією енергетичну кризу.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками надзвичайного засідання Ради міністрів ЄС з питань енергетики заявив представник Чеського головування ЄС, міністр промисловості та торгівлі Чеської Республіки Юзеф Сікела, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні Європейський Союз підтвердив свою єдність і солідарність. Ми зробили величезний крок до забезпечення постачання газу для наших громадян та для економіки наступної зими … Ми надсилаємо потужний сигнал не лише путіну, який знову не зміг роз’єднати Європейський Союз, але, що найбільш важливо, - для наших громадян. Ми не будемо змушені постати перед драматичними наслідками взимку, включаючи нестачу газу або сплеск цін», - зауважив чеський урядовець.

Він зауважив, що переговори не були простими, але наприкінці всі країни-члени погодилися з необхідність певних жертв, щоб протягом наступних місяців заощадити додаткові обсяги газу.

«Ми не дозволимо росії погрожувати нашій безпеці навмисними перериваннями у постачанні газу та використовувати газ як політичну зброю», - наголосив Сікела.

Він представив головні пункти досягнутих домовленостей. По-перше, міністри погодилися із добровільним скороченням споживання газу в ЄС у період між 1 серпня поточного та 31 березням 2023 року принаймні на 15 відсотків у порівнянні із середнім споживанням у цей же період протягом попередніх п’яти років.

Друга домовленість стосується розширення можливостей для країн-членів ініціювати надзвичайний стан у сфері енергетики в масштабах усього Євросоюзу. Надзвичайний стан в енергетиці може ініціювати Єврокомісія, якщо вона бачить небезпечну нестачу газу. Єврокомісія має також ініціювати надзвичайний стан, якщо не менше п’яти країн-членів оголосили надзвичайний стан на національному рівні. В обох випадках рішення буде ухвалено на рівні Ради ЄС кваліфікованою більшістю країн-членів. Країни-члени також матимуть гнучкість у виборі власних заходів для зменшення споживання газу.

У цьому контексті, за словами чеського міністра, в імплементації зазначених правил щодо скорочення споживання газу передбачені певні винятки, відповідно до особливостей та умов, в яких знаходяться окремі країни-члени.

Перший виняток стосується країн Балтії, електричні системи яких синхронізовані з росією. Якщо росія вирішить від’єднати їх, вони мають бути здатними використовувати всі засоби, щоб забезпечити дієздатність електричної системи. Другий напрямок винятків стосуватиметься острівних держав – Ірландії, Мальти й Кіпру, які не мають прямого поєднання із енергетичними мережами ЄС та його газовою системою. Третій напрямок винятків стосується держав, що змогли заповнити свої сховища більше встановленої норми у 80 відсотків. Винятки також зроблені для певних галузей промисловості та мереж постачання, що споживають газ, - цей захід має дозволити уникнути негативних наслідків для економіки ЄС. Винятки стосуватимуться країн, які будуть здатними виявити пряму солідарність із сусідніми країнами-членами ЄС, а також тих країн, які є особливо вразливими для криз, у зв’язку виробництвом електроенергії, переважно із використанням газу.

«Інших варіантів, окрім заощадження газу, немає. Винятки до цих правил забезпечать, що кожен з нас заплатить справедливу ціну за те, що європейські споживачі не будуть вимушені вживати жорсткі заходи у випадку переривання постачання газу цієї зими. У середньостроковій перспективі виграють всі. Якщо ми не позбавимося залежності від російського газу – ціни залишатимуться високими. Якщо ми досягнемо у цьому успіху, ЄС продовжить рух до більш дешевої зеленої енергетики», - наголосив Сікела.

Читайте також: Україна проситиме США про «газовий ленд-ліз» для стабільного проходження опалювального сезону

Як повідомлялося, росія погрожує країнам, що підтримують боротьбу України проти російської агресії, повним перериванням у постачання газу, що напередодні зимового періоду може стати причиною для глибокої енергетичної кризи.

Сьогодні, 26 липня, у Брюсселі відбувається надзвичайне засідання Ради міністрів ЄС з питань енергетики, учасники якого які шукають спільну відповідь на таку загрозу. У неформальному діловому обіді, що відбувається в рамках цієї зустрічі, бере участь міністр енергетики України Герман Галущенко.

Раніше Єврокомісія представила триєдиний план для подолання ймовірної газової кризи, на випадок раптового повного переривання постачання газу від російської федерації. Цей план передбачає пошук нових надійних постачальників газу, масовані інвестиції в розвиток поновлювальної енергії, а також заходи із підвищення енергоефективності та заощадження газу. Зокрема, країнам ЄС запропоновано вже зараз як запобіжний захід добровільно зменшити споживання газу на 15% та закачувати його натомість у підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду. Міністри енергетики ЄС, з деякими зауваженнями, вже схвалили таку пропозицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-