Мер москви, депутати та «Нічні вовки»: під санкції ЄС потрапили ще 54 росіяни і 10 установ

Мер москви, депутати та «Нічні вовки»: під санкції ЄС потрапили ще 54 росіяни і 10 установ

Укрінформ
Розширення обмежувальних заходів ЄС проти російської федерації у зв’язку з її агресією проти України передбачає включення до санкційного списку ще 54 осіб та 10 установ.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Укрінформ.

«Рада ЄС вирішила застосувати обмежувальні заходи проти додатково проти 54 осіб та 10 установ у відповідь на невиправдану та неспровоковану військову агресію росії проти України. Це рішення прийнято у розвиток санкційного пакета «продовження та приєднання», ухваленого Радою ЄС 21 липня 2022 року», - йдеться у документі.

«Ми включили до переліку ще один великий російський банк, Сбербанк, та унеможливили його транзакції за межами росії. Ми також додали додаткових осіб, що були залучені до неспровокованої агресії проти України, серед яких військові посадовці, мотоклуб «Нічні вовки» та персони, причетні до дезінформації», - зазначив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Серед нових осіб, включених до санкційного списку, - представники політичного та культурного істеблішменту, зокрема члени державної та регіональних дум, мер москви, високопоставлені військові та штабні лідери, політики, що отримали призначення на захоплених українських територіях, члени націоналістичного мотоклубу «Нічні вовки», пропагандисти та бізнесмени.

У перелік внесені й російські компанії, що діють у військовій сфері або суднобудівній галузі, залучені до викрадення українського зерна, а також декілька організацій, що причетних до поширення кремлівської пропаганди.

Крім того, з огляду на те, що сирійський режим надавав росії підтримку у її агресії проти України, зокрема військову, Рада ЄС вирішила внести до санкційного списку шістьох осіб та установу, що були долучені до набору сирійських найманців для участі у війні проти України.

З метою притягнення сирійського режиму до відповідальності за його роль у подіях навколо України Рада ЄС включила до переліку санкцій додатково чотирьох осіб і установу за окремим режимом санкцій у зв’язку із ситуацією в Сирії (2013/255/CFSP). У список входять військові, залучені до рекрутингу сирійських найманців, та близькі до режиму бізнесмени.

Загалом обмежувальні заходи ЄС у зв’язку із діями, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, поширюються на 1212 осіб та 108 установ. Це передбачає заморожування активів, громадянам і установам ЄС заборонено надавати їм будь-які фінансові фонди. Крім того, на включених до списку осіб поширюється заборона на подорожі, що не дозволяє їм в’їжджати до ЄС або перетинати його територію транзитом.

«ЄС твердо стоїть поряд з Україною і буде продовжувати надавати потужну підтримку для загальної економічної, військової, соціальної та фінансової стійкості України, включаючи гуманітарну допомогу. ЄС рішуче засуджує невибіркові атаки росії проти мирного населення та цивільної інфраструктури і закликає росію негайно та без додаткових умов вивести всі свої війська та військове обладнання з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - наголосили у Ради ЄС.

Євросоюз також закликав росію поважати міжнародне гуманітарне право, у тому числі щодо поводження із військовополоненими.

«Українці, особливо діти, що були насильно переміщені у росію, мають негайно отримати можливість безпечного повернення. росія, білорусь та всі винні у скоєнні воєнних та інших найсерйозніших злочинів нестимуть відповідальність за свої дії згідно з міжнародним законодавством», - наголосили у Раді ЄС.

Всі правові акти, включаючи імена осіб, включених до санкційного списку, оприлюднені в Офіційному журналі ЄС.

Читайте також: Україна спонукає Канаду продовжити санкції, а ФРН - блокувати трансфер турбіни для Nord Stream

Як повідомлялося, 21 липня Рада ЄС підтримала пропозицію щодо посилення ефективності шести пакетів санкцій, запроваджених проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-