Рада ЄС розширила санкції проти росії

Рада ЄС розширила санкції проти росії

Оновлено
Укрінформ
Рада ЄС підтримала пропозицію щодо посилення ефективності шести пакетів санкцій, запроваджених проти росії.

Про це йдеться в Твіттері глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, повідомляє Укрінформ.

«Держави-члени погодилися на наші посилені та продовжені санкцій ЄС проти кремля. Я вітаю це рішення», - написала вона.

За словами фон дер Ляєн, це рішення надсилає потужний сигнал москві.

«Ми будемо посилювати тиск стільки, скільки буде потрібно», - наголосила глава Єврокомісії.

Рада ЄС зазначає, що вводиться заборона на купівлю, імпорт або передачу, прямо чи опосередковано, золота, якщо воно походить з росії та було експортовано з росії до ЄС або до будь-якої третьої країни після цього. Ця заборона також стосується ювелірних виробів.

Новий пакет обмежувальних заходів розширює перелік контрольованих товарів, які можуть сприяти військовому та технологічному вдосконаленню росії або розвитку її сектору оборони та безпеки, тим самим посилюючи експортний контроль подвійного використання та передових технологій.

Крім того, нові заходи поширюють чинну заборону на доступ до портів, щоб уникнути обходу санкцій, і розширюють сферу дії заборони на прийняття депозитів, включаючи від юридичних осіб, організацій або органів, заснованих у третіх країнах і більшою частиною власності яких є громадяни росії або фізичні особи, які проживають у росії. Прийняття депозитів для незаборонених транскордонних торгів залежатиме від попереднього дозволу національних компетентних органів.

ЄС також вносить низку пояснень до існуючих ухвалених заходів, наприклад, у сфері державних закупівель, авіації та правосуддя.

Щоб уникнути будь-яких потенційних негативних наслідків для продовольчої та енергетичної безпеки в усьому світі, ЄС вирішив поширити виняток із заборони брати участь у операціях з певними державними підприємствами щодо операцій із сільськогосподарською продукцією та транспортуванням нафти до третіх країн.

У ширшому плані ЄС прагне уникати всіх заходів, які можуть призвести до відсутності продовольчої безпеки в усьому світі. Жоден із заходів, прийнятих сьогодні чи раніше з огляду на дії росії, що дестабілізують ситуацію в Україні, жодним чином не спрямований на торгівлю сільськогосподарською та харчовою продукцією, зокрема пшеницею та добривами, між третіми країнами та росією.

Таким чином, заходи ЄС не перешкоджають третім країнам та їхнім громадянам, які працюють за межами ЄС, купувати фармацевтичні чи медичні продукти в росії.

На додаток до економічних санкцій Рада вирішила включити в санкційний список додаткових фізичних та юридичних осіб і посилити вимоги до звітності, поклавши тягар декларування активів на осіб, які потрапили під санкції, щоб полегшити заморожування їхніх активів в ЄС.

Як повідомлялося, минулого тижня Європейська комісія представила нові пропозиції, так званий правовий пакет «продовження та приєднання», який покликаний підвищити ефективність санкцій. Ці пропозиції передбачають продовження санкцій на пів року з їх подальшою оцінкою та переглядом у січні 2023-го.

Читайте також: Поведінка рф примушує світ розробити нові правила поводження з агресором – Ландсбергіс

18 липня Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ ухвалила правовий пакет «продовження та приєднання».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-