Поведінка рф примушує світ розробити нові правила поводження з агресором – Ландсбергіс

Поведінка рф примушує світ розробити нові правила поводження з агресором – Ландсбергіс

Укрінформ
Неспровоковане вторгнення та війна росії проти України є глобальною проблемою, яка вимагає від світу визначити універсальні підходи з реагування на прояв агресії будь-якої країни світу проти мирного демократичного сусіда, і це має стати темою для обговорення на рівні міжнародного співтовариства.

Про це в понеділок у Брюсселі перед початком засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсбергіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо обговорити, як нам поводитися з агресором. Я б не зупинявся лише на обговоренні росії. Якщо одна країна атакує іншу, сусідню демократичну країну будь-де у світі – яким буде наш підхід, як ми будемо з цим поводитися? Не варто говорити, що це лише російська проблема, оскільки це глобальна проблема. Глобальні правила були піддані іспиту та переписані, тож ми маємо бути тими, хто писатиме їх нову главу», - зауважив керівник зовнішньополітичного відомства Литви.

Читайте також: Важка зброя, санкції та експорт: Кулеба поговорив з главами МЗС Польщі й Литви

Торкаючись питань санкцій та цінової кризи на енергоносії, він нагадав, що європейські санкції, принаймні на цьому етапі, не торкаються постачання газу.

«Наразі немає санкцій проти газу. Це (обмеження постачання - ред.) те, що робить росія. Ми були свідомі того, що росія може використати газ як політичний важіль. Тож будь-який відповідальний уряд готовий до цього, у тому числі уряд Німеччини. Я сподіваюся, якщо росія все ж таки розірве постачання газу, буде можливість отримати його від інших постачальників. Для цього зараз здійснюються багато глобальних зусиль, і я впевнений у їх результаті», - наголосив Ландсбергіс.

Читайте також: Штати обіцяють Ірану нові санкції, якщо той надумає передавати рф свої безпілотники

Він окремо зауважив, що росія має понести міжнародну відповідальність за воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі – за масову депортацію громадян України на російську територію.

«Це жахливий злочин. Литва та інші країни Балтії постраждали після Другої світової війни, і навіть ще до її завершення, коли Сталін депортував сотні тисяч литовців, латишів, естонців до Сибіру. Тож для нас це є абсолютним нагадуванням про сталінську еру. Вони (росіяни) використовують депортацію як зброю, як інструмент, щоб примусити українське суспільство здатися. Це жахливий воєнний злочин. Багато таких випадків часто залишаються поза екранами телевізорів та поза увагою ЗМІ. Але про них треба пам’ятати, на них треба відповідати. Винні у цих злочинах мають бути притягнуті до правосуддя», - додав литовський урядовець.

Читайте також: Ворог обстріляв 11 населених пунктів на Донеччині, є загиблі та поранені

Як повідомлялося, під час вторгнення в Україну, з 24 лютого ц.р., росія застосовує "сталінську практику" з примусового переміщення українців на територію рф після так званої "фільтрації". За оцінкою українського уряду, вже близько 1,6 млн українських цивільних осіб, у тому числі понад 260 тис. дітей, були примусово переселені до росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-