Близько 80% коментарів у німецькомовних онлайн-ЗМІ - проросійські

Близько 80% коментарів у німецькомовних онлайн-ЗМІ - проросійські

Дослідження
Укрінформ
Близько 80% коментарів до публікацій у Фейсбуці німецьких та австрійських ЗМІ, а також на сторінках президентів Австрії та Німеччини мають чітку проросійську спрямованість та поширюють пропагандистські наративи кремля.

Про такі результати дослідження віденського Центру з цифрової медіакомпетентності (Zentrum für Digitale Medienkompetenz) повідомив у коментарі Укрінформу засновник ZDM Дітмар Піхлер.

"Ми проаналізували 600 коментарів до новинних публікацій у Фейсбуці популярних онлайн-медіа, а також до дописів на Фейсбук-сторінках федеральних президентів Австрії та Німеччини, і виявили, що близько 80% з них мають чітку проросійську спрямованість та поширюють російські пропагандистські наративи", - заявив Піхлер.

За його словами, головні проросійські тези, які поширюються в коментарях – "санкції проти росії не діють, а лише шкодять нам", "в усьому винен Захід", "інформація про воєнні злочини рф – фейкова", "українці вісім років забороняли російську мову та влаштували геноцид на Донбасі".

"російській дезінформації особливо легко там, де відсутні базові знання. Нам потрібні додатково роз’яснювати складні теми, а не лише робити перевірку фактів щодо окремих подій. Мета кремлівської пропаганди – продовжувати демонізувати Україну, щоб зруйнувати нашу солідарність", - додав аналітик з дезінформації.

Читайте також: Уряд Німеччини, попри обіцянки, скоротив військову підтримку України – Die Welt

Піхлер також вказав на те, що російські дипломати за кордоном особливо активно долучають до поширення фейкових наративів щодо України: 90% з них у своїх інтерв’ю для міжнародних медіа поширювали кремлівську версію подій у Криму та сході України у 2014 році та заявляли про нібито заборону російської мови в Україні.

"російська пропаганда використовує величезні прогалини у знаннях західної аудиторії, щоб виправдати повномасштабне вторгнення в Україну 2022 року. Насправді ж агресія на Донбасі була справою рук російських воєначальників, ініційована та фінансована з росії, також за допомогою російських військових", - заявив австрійський експерт.

Окремо він вказав на те, що за останні три роки у зоні конфлікту на сході України загинули понад 100 мирних жителів, переважно внаслідок підриву на мінах та вибухових пристроях. "І тому важливо також чітко спростовувати кремлівську тезу про "здійснюваний Україною геноцид населення на Донбасі". І взагалі – без загарбницького російського вторгнення взагалі не було б ніякого військового конфлікту", - додав Піхлер.

Читайте також: Німеччина готова захищати територію НАТО, як власну країну – Шольц

Як повідомляв Укрінформ, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що росія в останній місяць посилила витрати на контрінформаційні кампанії за кордоном щодо розв’язаної нею війни в Україні, проросійське лобі активізує роботу в різних країнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-