Немає жодних гарантій, що рф дотримуватиметься Конвенції про заборону хімзброї - посол

Немає жодних гарантій, що рф дотримуватиметься Конвенції про заборону хімзброї - посол

Укрінформ
Жодних гарантій того, що росія дотримуватиметься зобов'язань у межах Конвенції про заборону застосування хімічної зброї, наразі немає.

Про це посол України в Нідерландах Максим Кононенко сказав в інтерв’ю Укрінформу.

“Повномасштабною війною проти України рф порушила фундаментальні норми міжнародного права починаючи зі Статуту ООН, зруйнувала архітектуру європейської безпеки, що ґрунтується на Заключному акті НБСЄ/ОБСЄ, знецінила механізми стримування та врегулювання конфліктів, суттєво підірвала режим нерозповсюдження ядерної зброї. Більш того, росія відверто ігнорує міжнародне судочинство, відмовляючись виконати рішення Міжнародного суду ООН припинити агресію проти України. Отже, станом на сьогодні немає жодних гарантій того, що росія буде дотримуватися Конвенції про заборону застосування хімічної зброї”, - зазначив Кононенко.

Водночас, за його словами, відчувається "рішуча готовність" Організації із заборони хімічної зброї відреагувати на будь-яку хімічну небезпеку на території України. "Ми маємо велику підтримку технічного секретаріату, генерального директора ОЗХЗ, більшості держав-членів, які ретельно відстежують ситуацію та готові надати Україні будь-яку необхідну допомогу", - зауважив Кононенко.

Читайте також: Пентагон: Якщо путін використає хімзброю, міжнародна відповідь буде потужною

За його словами, архітектура європейської, а можливо, навіть світової безпеки зруйнована, і світу ще належить дати відповідь на те, як поводитися з рф.

“Ми бачимо, як росія в один момент відкотилася на два сторіччя назад у своєму геополітичному позиціонуванні, в економічних зв’язках і в усьому іншому. Зараз відбувається абсолютне падіння росії по всіх фронтах, і ми бачимо, що вони відкотилися до варварського існування. Світові, міжнародному співтовариству, Європейському Союзу, НАТО слід зрозуміти та дати чітку відповідь на те, яким чином вони будуть діяти стосовно росії”, - сказав він.

Читайте також: Україна поінформує ОЗХЗ, якщо росія використає хімічну зброю

На думку посла, частково ця відповідь уже надана, зокрема на Мадридському саміті НАТО, де росія була визначена прямою, безпосередньою й основною загрозою європейській безпеці та супротивником Альянсу.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-