У росії діють «палії військкоматів» та «рейкові партизани» – ЗМІ

У росії діють «палії військкоматів» та «рейкові партизани» – ЗМІ

Укрінформ
Після початку росією повномасштабної війни з Україною зафіксовано понад 20 спроб підпалів військкоматів. В цей же час помітно зросла кількість аварій на залізниці, пов'язаних зі сходженням з колії.

Видання The Insider поспілкувалося з організаторами цих акцій, повідомляє Укрінформ.

З кінця лютого до нинішнього часу стало відомо про, як мінімум, 23 атаки на військкомати в різних регіонах росії. З них 20 були підпалами – переважно із застосуванням «коктейлів Молотова». Деякі з нападів були зняті на відео самими ж паліями. Зазначається, що торік таких випадків не було.

Читайте також: У росії горять військкомати - чотири підпали за три дні

Також почастішали аварії на залізниці, яким влада намагається приписати природні причини та технічні несправності. The Insider підрахував, що, за повідомленнями у ЗМІ, з березня по червень у різних регіонах рф зійшли з рейок 63 товарні поїзди. Це майже в півтора разу більше, ніж за аналогічний період минулого року. Аварії траплялися в основному на заході та південному заході рф, іноді поряд з військовими частинами. Один із таких випадків – пошкодження залізничного мосту б прикордонному районі Бєлгородської області у квітні.

У червні журнал «РЖД-Партнер» писав із посиланням на «Госжелдорнадзор», що понад 55% аварій товарних поїздів в останні чотири місяці були пов'язані зі станом залізничних колій. При цьому ФСБ як мінімум одного разу прозвітувала про затримання людей, які нібито готували диверсії на «об'єкті транспортної інфраструктури» у Бєлгородській області.

Читайте також: У білорусі «рейковим партизанам» загрожує смертна кара

У травні ТГ-канал «Обережно, новини» без посилань на джерела написав, що ФСБ шукає членів «Бойової організації анархо-комуністів», яка розповіла у Телеграмі про диверсію на залізниці у Підмосков'ї. Співробітники правоохоронних органів виїхали на місце та з'ясували, що хтось частково розвів рейки на ділянці, яка веде до навчально-тактичного центру 12-го головного управління Міноборони, яке відповідає за ядерну зброю.

The Insider з'ясував, що після початку війни люди, які називали себе учасниками «Бойової організації анархо-комуністів» (БОАК), почали публікувати в Телеграмі інструкції про те, як влаштовувати аварії на залізниці, та розповідали про власні успішні «операції». Вони взяли на себе відповідальність не лише за диверсії з поїздами, а й за підпали військкоматів, вишок стільникового зв'язку, автомобілів провладних активістів.

Читайте також: Партизани у Мелітополі підірвали російський бронепоїзд - ЗМІ

Видання пише, що БОАК стала «найактивнішою „підривною“ силою» в росії після початку війни. Члени БОАК, із якими зв'язався кореспондент видання, розповіли, що організація існує вже кілька років, але заявила про себе публічно лише після початку війни. Ідея з диверсіями на залізниці виникла після початку «рейкової війни» в білорусі, заявили співрозмовники The Insider.

«Саботаж на залізниці – це відносно простий у виконанні й дуже ефективний спосіб завдати шкоди армії супротивника. Причому з мінімальним ризиком для цивільних, при правильному виконанні... Все це може серйозно послабити збройні сили росії та вплинути на те, коли війна припиниться», – заявили в БОАК.

Учасник організації на ім'я Іван розповів, що анархістський партизанський рух у росії децентралізований. За даними на квітень, по всій країні діяли від 20 до 40 осередків, стверджує Іван. Учасникам «рейкової війни» не потрібна спеціальна підготовка – достатньо методичок від БОАК. Після початку війни вона намагається збирати донати в інтернеті та запустила Телеграм-бот для залучення нових учасників.

Читайте також: Партизани на Луганщині розклеїли листівки з попередженнями для загарбників

У диверсіях беруть участь люди з різною ідеологією, розповів представник осередку. «Серед нас є як анархісти, так і націоналісти (але останніх менше). Кожен має свою історію. Ми – антисистемна організація, в тонкощах політичного управління розбиратимемося після того, як режим упаде або хоча б ослабне», – заявив він.

За визнанням анархістів, їхня діяльність багато в чому була натхнена дією білоруських «рейкових партизанів», які протистояли російському вторгненню в Україну через територію білорусі на початку війни.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог вчиняє масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно опираються російським військам та завдають їм чималих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-