Майбутній вступ Фінляндії та Швеції свідчить про «відкриті двері» НАТО - Столтенберг

Майбутній вступ Фінляндії та Швеції свідчить про «відкриті двері» НАТО - Столтенберг

Укрінформ
Процедура підписання протоколу про входження до НАТО Фінляндії та Швеції є історичною подією, яка доводить, що політика «відкритих дверей» Альянсу залишається чинною.

Про це під час пресконференції у Брюсселі заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми знову показали, що двері НАТО залишаються відкритими. Розширення НАТО протягом кількох десятиліть було великим успіхом, посилювало мир, стабільність та демократію по всій Європі», - сказав керівник Альянсу.

Читайте також: Країни НАТО підписали протокол про приєднання Фінляндії та Швеції

Він зауважив, що запрошення до членства, яке було погоджено під час Мадридського саміту НАТО, стало результатом вільного та незалежного вибору Фінляндії й Швеції, які самі вирішили приєднатися до НАТО. При цьому Альянс поважає фундаментальне право кожної держави обирати свій шлях. Входження до НАТО Фінляндії та Швеції підвищить їхню безпеку, посилить НАТО та зміцнить загальну безпеку на континенті.

«Я сподіваюся невдовзі побачити ці два прапора над штаб-квартирою НАТО… президент путін спробував зачинити двері НАТО. Ми зараз продемонстрували, що двері НАТО залишаються відкритими, шляхом запрошення до повного членства двох близьких та дуже поважних партнерів, - Фінляндії та Швеції. Найкращим шляхом, щоб виграти серця та думки людей, є саме те, що ми робимо, – стояти разом, відповідаючи на всі виклики в сфері безпеки, що постають перед нами постають, – як від більш агресивної росії, так і з боку тероризму», - додав Єнс Столтенберг.

Читайте також: У НАТО немає списку озброєння, яке не можна було б постачати в Україну - Столтенберг

Як повідомлялося, глави держав та урядів НАТО під час Мадридського саміту 28-30 червня 2022 року погодили історичне рішення запросити до членства в Альянсі Фінляндію та Швецію. Обидві країни протягом тривалого часу дотримувалися нейтрального статусу та вирішили приєднатися до Північноатлантичного Альянсу після початку брутальної та неспровокованої війни росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-