Китай кидає виклик інтересам, безпеці та цінностям – Стратегічна концепція НАТО

Китай кидає виклик інтересам, безпеці та цінностям – Стратегічна концепція НАТО

Укрінформ
У новій Стратегічній концепції НАТО вперше згадано Китай, політику примусу якого визначено як таку, що кидає виклик інтересам, безпеці та цінностям Альянсу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг у середу у Мадриді під час пресконференції в ході саміту НАТО.

"У нинішній концепції ми жодним словом не згадуємо Китай. У новій союзники заявляють, що політика примусу Китаю "кидає виклик нашим інтересам, безпеці та цінностям", - зазначив Столтенберг.

У новій Стратегічній концепції НАТО, опублікованій на сайті Альянсу, зазначено наступне з приводу Китаю: "Заявлені амбіції та політика примусу Китайської Народної Республіки (КНР) кидають виклик нашим інтересам, безпеці та цінностям. КНР використовує широкий спектр політичних, економічних і військових інструментів для збільшення свого глобального впливу та проєктування сили, залишаючись при цьому непрозорою щодо своєї стратегії, намірів та військового нарощування".

Також у концепції зазначається, що зловмисні гібридні дії та кібероперації КНР, а також її конфронтаційна риторика та дезінформація "спрямовані проти союзників по НАТО і завдають шкоди безпеці Альянсу".

Читайте також: Нова концепція НАТО підтверджує політику відкритих дверей для України

"КНР прагне контролювати ключові технологічні та промислові сектори, критичну інфраструктуру, а також стратегічні матеріали та ланцюги поставок. Вона використовує свої економічні важелі для створення стратегічних залежностей і посилення свого впливу. Вона прагне підірвати заснований на правилах міжнародний порядок, у тому числі в космічній, кібер- та морській сферах", - йдеться у концепції.

Також міститься згадка про посилення стратегічного партнерства між Китаєм та росією, яка у новій концепції визначається "найбільш значною і прямою загрозою безпеці союзників по НАТО, а також миру і стабільності в євроатлантичному регіоні".

"Поглиблення стратегічного партнерства між Китайською Народною Республікою та російською федерацією та їх взаємно підсилюючі спроби підірвати міжнародний порядок, заснований на правилах, суперечать нашим цінностям та інтересам", - йдеться у концепції.

Водночас вказується на те, що НАТО залишається відкритим для конструктивної взаємодії з КНР, у тому числі для створення взаємної прозорості, з метою захисту інтересів безпеки Альянсу.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбувається саміт НАТО. Глави держав та урядів розглядають шляхи посилення політики стримування й оборони, розвитку оборонних спроможностей Альянсу у новій ситуації з безпеки, що склалася після вторгнення росії в Україну.

У середу глави держав та урядів НАТО затвердили нову Стратегічну концепцію Альянсу, яка визначає пріоритети його розвитку на наступні 10 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-