На саміті ЄС сьогодні обговорять поставки газу з росії

На саміті ЄС сьогодні обговорять поставки газу з росії

Укрінформ
Глави держав та урядів країн - членів Євросоюзу у п’ятницю обговорять, зокрема, наслідки скорочення поставок російського газу та пошук альтернативних постачальників.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на APA.

"Глави держав і урядів 27 країн ЄС обговорять у другий день саміту в Брюсселі в п'ятницю наслідки падіння поставок російського газу та зростання цін. Канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про прискорений пошук альтернативних поставок газу з інших країн. Прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо закликав до спільних закупівель газу країнами ЄС", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Європа вже зараз має переходити до життя без російського газу - Зеленський

Як передає АРА, бельгійський прем’єр закликав перед зустріччю до формування "енергетичного блоку".

"Ми повинні разом почати купувати енергію, ми повинні ввести верхню межу зростання цін і разом скласти плани, щоб пережити зиму", – заявив Де Кроо.

Зазначається, що Єврокомісія має підготувати відповідні плани. Водночас, поки що Німеччина гальмує спільні закупівлі газу, посилаючись, зокрема, на те, що це належить до компетенції компаній.

Також занепокоєння з приводу дефіциту газу висловив прем'єр-міністр Ірландії Міхал Мартін.

"На нас чекає дуже важка зима з точки зору енергетичної кризи", - заявив він у п’ятницю на полях саміту ЄС.

Зі свого боку, канцлер ФРН висловив переконання, що Німеччина та весь ЄС добре підготувалися до можливого зупинення поставок газу з росії. За його словами, було вжито "всі заходи" для імпорту енергоресурсів з інших країн.

"Це – зусилля, які зараз потрібно ще прискорити", - заявив глава німецького уряду.

Читайте також: Ембарго на російський газ буде дуже складним рішенням - посол Польщі

Іншою темою дискусій на саміті ЄС стане інфляція. У проєкті декларації саміту ЄС, який є у розпорядженні Reuters, росію звинувачено у різкому зростанні цін на енергоносії та продукти, а також у використанні енергоресурсів як зброї.

Як повідомляв Укрінформ, у Брюсселі у четвер стартував дводенний саміт глав держав та урядів країн Євросоюзу. Ключовими темами першого дня були російська агресія, а також надання Україні і Молдові статусу кандидатів на входження до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-