Берлін скликає конференцію з продовольчої безпеки

Берлін скликає конференцію з продовольчої безпеки

Укрінформ
Міністерства закордонних справ, сільського господарства та розвитку ФРН проведуть 24 червня в Берліні міжнародну конференцію, присвячену продовольчій безпеці, в тому числі проблемі вивезення зерна з України.

Про це стало відомо в понеділок, передає Укрінформ.

«Ми повинні стабілізувати постачання продовольства в усьому світі. З цією метою ми організовуємо продовольчу конференцію в Берліні», - заявила глава МЗС Анналена Бербок.

Вона назвала питання вивезення зерна з України в умовах «зернової війни», яку проводить путін, одним із головних завдань. Потребує вирішення також питання покращення гуманітарно-продовольчої ситуації у світі, забезпечення продуктами харчування на більш стабільній основі.

Гостями конференції стануть міністри закордонних справ низки країн, зокрема, глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен.

Як повідомили в Міністерстві розвитку, Німеччина як головуюча в G7 відчуває свою особливу відповідальність у пошуку відповідей на загрозу світового голоду, спричинену російською загарбницькою війною проти України.

За словами речника Міністерства сільського господарства, центральним завданням з огляду на продовольчу безпеку є пошук шляхів вивезення заблокованого українського зерна. Німеччина разом із партнерами працюють над забезпеченням «зернового мосту», адже експорт Чорним морем наразі фактично неможливий.

«Завданням міжнародної спільноти є створити нові та тривалі шляхи експорту українського зерна. Ми започаткували разом із партнерами в ЄС План солідарності та конкретно пообіцяли Україні допомогу в розмірі 500 тисяч євро для будівництва потужностей в порту Ізмаїла, на кордоні з Румунією, щоб зменшити тиск на польському кордоні, через який багато зерна перевозиться автотранспортом, <…> це дозволить транспортувати зерно по Дунаю», - поінформував речник Юліан Міт.

Він нагадав, що до війни Україна експортувала в середньому 5 млн тонн зерна щомісяця. Завдяки зусиллям багатьох сторін у травні вдалося вивезти близько 1,7 млн тонн, що хоча й не відповідає довоєнним можливостям, але все-таки означає певний прогрес.

Читайте також: Німецька залізниця з липня планує долучитися до експорту українського зерна

Тим часом міністр розвитку ФРН Свенья Шульце пообіцяла в понеділок подальшу підтримку Всесвітній продовольчій програмі (ВПП) для подоланні гострої кризи голоду, збільшивши її обсяг із 28 до 70 млн євро цього року.

Всесвітня продовольча програма є найважливішим багатостороннім партнером Німеччини у боротьбі з голодом у світі. Нинішнього року ці зобов’язання важливіші, ніж будь-коли: за даними ВПП, кількість гостро голодуючих зросла на 200 млн за останні два роки - зі 135 млн у 53 країнах до 345 млн у 82 країнах сьогодні.

Торік Німеччина була другим за обсягом донором ВПП із 1,2 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-