Саміт НАТО у Мадриді не є дедлайном для прийому Фінляндії і Швеції - Столтенберг

Саміт НАТО у Мадриді не є дедлайном для прийому Фінляндії і Швеції - Столтенберг

Укрінформ
Саміт НАТО в Мадриді ніколи не визначався як «граничний термін» для прийому Швеції та Фінляндії в Альянс, але союзники по НАТО зацікавлені завершити цей процес якомога швидше, із досягненням рішення щодо умов Туреччини.

Про це сьогодні у фінському місті Kultaranta на острові Луоннонмаа під час спільної пресконференції за підсумками переговорів з президентом Фінляндії Саулі Нііністо заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саміт у Мадриді ніколи не був «дедлайном» (для входження у НАТО Фінляндії і Швеції – ред.), але я хотів би бачити вирішення цього питання якнайшвидше... Ми маємо відповісти на безпекові занепокоєння всіх союзників, включаючи занепокоєння Туреччини стосовно терористичної групи PKK (Робітнича партія Курдистану – ред.). Я перебуваю у тісному контакті з трьома країнами у пошуку шляху вперед, щоб відповісти на правомірні занепокоєння Туреччини та продовжити ваш вступ до Альянсу», - наголосив керівник НАТО.

Читайте також: Підтримка України в війні є принциповою для Заходу - президент Фінляндії

Він нагадав, що питання, що піднімається Туреччиною, стосується боротьби з тероризмом та незаконним експортом зброї. При цьому жодна інша країна НАТО не переживала таку кількість терористичних нападів, як Туреччина. При цьому ця країна є дуже поважним союзником по Альянсу, вона має стратегічно важливе географічне розташування, є Чорноморською державою й одночасно межує з Іраком та Сирією. Туреччина відіграє важливу роль у спільній боротьбі проти ІДІЛ, приймає у себе мільйони біженців.

Зараз, за словами Столтенберга, Туреччина відіграє ключову роль у наданні допомоги Україні та у зусиллях з пошуку рішень для експорту українського зерна із використанням морських перевезень. Тож занепокоєння, що висловлюються Туреччиною, мають знайти належну відповідь, зазначив він.

«Рішення Фінляндії і Швеції зробити заявку на членство в НАТО є історичним. Ви були тривалий час нашими найближчими партнерами, брали участь у місіях та операціях НАТО від Західних Балкан до Іраку. Ви маєте сильні демократії та дієздатні армії. Ваше членство в НАТО підвищить нашу спільну безпеку, зміцнить Північний регіон нашого Альянсу», - зауважив Столтенберг.

Він нагадав, що зараз союзники зважають на наступні кроки Фінляндії й Швеції на шляху до членства в Альянсі, і у цьому контексті безпека обох країн у перехідний період має для НАТО велике значення. Багато союзників вже зараз взяли на себе чіткі зобов’язання щодо підтримання безпеки обох країн. НАТО залишається пильним та вже збільшило власну військову присутність у цьому регіоні. Наразі союзники проводять тут масштабні навчання за участі більше 7 тисяч військовослужбовців від всіх 30 країн НАТО, а також від Фінляндії та Швеції. Обидві країни вже зараз беруть участь у спільних тренуваннях повітряних сил разом із союзниками по Альянсу.

Читайте також: НАТО допоможе Україні досягти найкращого результату у війні з росією - Столтенберг

«Сподіваюся привітати вас на саміті НАТО у Мадриді», - зазначив Столтенберг, звертаючись до президента Фінляндії.

Як повідомлялося, після повномасштабного вторгнення росії в Україну Фінляндія і Швеція, який тривалий дотримувалися нейтрального статусу, подали заявку на приєднання до НАТО. За оцінкою офіційних осіб Альянсу, входження обох країн значно зміцнить регіональну та євроатлантичну безпеку, оскільки ці давні партнери НАТО мають міцні демократії та потужні збройні сили, що є повністю взаємосумісними із силами країн Альянсу.

Під час виступу на Саміті демократії в Копенгагені 10 червня заступник генерального секретаря НАТО Мірче Джоане висловив впевненість, що обидві країни зможуть конструктивно відповісти на занепокоєння Туреччини щодо майбутнього членства Фінляндії та Швеції, та Альянс зможе діяти вже у складі 32 країн «в недалекому майбутньому».

Читайте також: НАТО не бачить військових ризиків для Швеції та Фінляндії з боку росії

28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу та прийме нову Стратегічну концепцію НАТО. Окремим питанням саміту стане поглиблення співробітництва з ключовими партнерами Альянсу, включаючи Україну, Грузію, Швецію. Фінляндію, ЄС та країни Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Фото: EFA/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-