Стратегічна концепція НАТО міститиме нові принципові відмінності - заступник генсека

Стратегічна концепція НАТО міститиме нові принципові відмінності - заступник генсека

Укрінформ
Саміт НАТО, що відбудеться у Мадриді наприкінці червня, увійде в історію як саміт трансформації Альянсу та його адаптації до нових викликів та загроз, у тому числі тих, перед якими постала вся система трансатлантичної та європейської безпеки після військової агресії росії проти України.

Про це сьогодні під час віртуального виступу на Саміті демократії у Копенгагені заявив заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, повідомляє кореспондент Укрінформу. Аудіозапис дискусії, що відбулася на форумі в Копенгагені, оприлюднений на сайті НАТО.

«Стратегічна концепція є другім за значенням документом після Вашингтонського договору. У 2010 році, коли був ухвалений попередній такий документ ми бачили світ як світ миру. Сьогодні , вперше протягом десятиліть та цілих поколінь ми знову маємо війну в Європі. Тоді ми визначали росію як стратегічного партнерам для НАТО. Сьогодні ми маємо росію, яка веде варварську війну проти безневинної та незалежної України, що стало одним з найбільш важливих викликів для Європи та за її межами», - наголосив представник Альянсу.

Він зауважив, що нова Стратегічна Концепція буде відображати ці виклики, та міститиме ряд інших новацій. Наприклад, в документі буде позначена зростаючий вплив Китаю на світову безпеку. Окремий наголос Стратегічна Концепція робитиме на питаннях стійкості країн-членів, що є наслідком не лише російської агресії проти України, але також пандемії COVID-19, та пов’язаних з нею процесів «де-глобалізації» та переривання світових мереж постачання. Велику увагу документ приділятиме розвитку сучасних та перспективних технологій, створить спеціальні інструменти для їх колективного розвитку та використання в інтересах безпеки НАТО.

«Нова Стратегічна Концепція відобразить зміни, що відбулися у світі, а також конкуренцію між великими світовими силами, коли конфлікти є не лише можливими, але можуть свідомо обиратися в якості інструменту впливу. В Мадриді НАТО розгляне поточну ситуацію, та спрогнозує її майбутній розвиток», - зауважив заступник Генерального секретаря НАТО.

Читайте також: Байден порушить питання підтримки України на самітах G7 і НАТО

Він окремо наголосив, що особливу увагу глави держав та урядів НАТО у Мадриді приділятимуть зміцненню східного флангу Альянсу та підвищенню там рівня постійної військової присутності для посилення політики Альянсу в сфері стримування й оборони.

Мірча Джоане нагадав, що у 1997 році, коли НАТО і Росія підписали Основоположний двосторонній документ, рф взяла на себе зобов’язання відповідно до Хартії ООН, документів ОБСЄ, обіцяла не бути загрозою для сусідів та не використовувати силу або погрозу силою проти європейських країн. Згодом росія вчинила та продовжує вчиняти прямо протилежне своїм зобов’язанням.

«Ми маємо намір посилити свою присутність у східних країнах Альянсу, - зараз це неминуче, тому що росія, де-факто, вийшла з угод та домовленостей з нами. Мадриді наші лідери приймуть важливі рішення, що фундаментально змінять нашу військову позицію. Це буде не лише більша присутність військ, але й їх якісний рівень. Це стосується як сухопутних військ, так і повітряного та морського компонентів, а також кібернетичного та космічного просторів. В цих країнах на постійній основі розміщатиметься обладнання, яке дозволить здійснювати швидке посилення наших сил», - зазначив Заступник Генерального секретаря НАТО.

Читайте також: Посол Польщі: Членство в НАТО – це не тільки воєнні компетенції ЗСУ

За його словами, НАТО також перегляне всю існуючу архітектуру повітряної та протиракетної оборони з урахуванням сучасних загроз. Всі ці сили будуть знаходитися під управлінням Верховного головнокомандувача Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі.

Мірча Джоане нагадав, що вперше посилення на сході Альянсу відбулося у 2014 році, після того, як росія незаконно окупувала Крим. Тоді були створені перші та відносно невеликі бойові групи НАТО у країнах Балтії та у Польщі. Зараз ці контингенти будуть посилені за рахунок постійної присутності сил. Додатково будуть розгорнуті бойові групи в Болгарії, в Румунії, в Словаччині та в Угорщині, - що доведе кількість цих сил передової присутності НАТО до восьми бойових груп.

«Ми враховуємо той факт, що росія є агресивним та непередбачуваним гравцем. Ми забезпечимо новий рівень нашої присутності на Сході. Більш того, ми наразі бачимо дійсно повну інтеграцію нових країн-членів Альянсу на сході - на рівні із західними країнами. Це величезна трансформація», - додав Мірча Джоане.

Як вже повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для Європейської та Євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу, та прийме нову Стратегічну концепцію НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-